Zootehnie și filosofie

Foto: pxfuel.com

Textele de pe rețelele de socializare nu dau, de regulă, de gândit, însă uneori găsești acolo diamante care nu doar strălucesc, ci și educă. ”Comoditatea te transformă în marfă”, rezumă scriitorul Bogdan Ghiu, filosofia consumerismului, o filosofie unde obsesia de a cumpăra produse care ”te reprezintă” conduce la situația că identitatea omului dispare sub ”branduri”.

Calin Georgescu
Călin-Liviu Georgescu, editorialist 10today.ro
Când te identifici cu marfa, devii tu însuți o marfă, zice Ghiu. Altă expresie adevărată, ”când e gratis, tu ești marfa”, încă nu a răzbătut în conștiința publică, precum nici fraza lui Ghiu încă nu răzbate destul. Tot Ghiu a plasat în public expresia ”Evul media”, expresia care, de la lansare, nu încetează să se se adeverească. În ziua de azi, comunicarea nu mai unește, ci radicalizează. Evoluția mass media provoacă, paradoxal, nu o deschidere a minților, ci invers, o închistare în prejudecăți și idei fixe.

Cu cât comunicăm mai mult și mai frecvent, cu atât devenim mai opaci la ideile altora. Uriașul volum de mesaje care vine spre noi, ne obligă la reacție non-stop. Nu mai avem timp pentru reflecție. Reflecția presupune gândire, muncă cu tine însuți. E mai comod să reacționezi. De aceea, comoditatea nu transformă omul doar în marfă, ci și în cea mai proastă versiune a sa.

Aleg o canapea mai comodă neștiind că o canapea mai comodă mă face să îmi petrec mai mult timp în fața televizorului, iar orele petrecute în fața televizorului, nu doar că le iau din timpul în care făceam altceva mai util sau mai frumos pentru mine sau pentru alții, dar acum îmi ocup mintea cu ideile altora, îmi formează idei fixe și clișee mentale. Mâncam la masă, dar acum, fiindcă am o canapea mai comodă și o telecomandă la îndemână, mănânc numai la televizor. Și nu mai mănânc ca omul civilizat, cu lingura, furculița și cuțitul, ci mănânc ca omul preistoric, cu mâna. Dar noua canapea comodă îmi schimbă și meniul. Acum cumpăr mâncare care arată bine la raft, nu în farfurie, fiindcă nu mai am nevoie să văd ce bag în gură, atât timp cât sunt cu ochii la televizor. Și fiindcă nu mai văd ceea ce mănânc, gusturile mi s-au simplificat. Eram un mâncăcios exigent, acum am devenit o mașină de mestecat și mă hrănesc ca tăietorii de lemne, pe buturugă, din pungă.

De aceea, eu refuz o canapea mai comodă, precum și tot ce mă invită să trăiesc mai confortabil. Confortul nu este civilizație, ci este o capcană. De pildă, dintre toate animalele, boul, porcul și găina duc cea mai confortabilă viață. Scurtă, ce-i drept, dar confortabilă. Stai locului și mâncarea îți vine la nas, fără să faci nimic. Doar că asta se numește zootehnie. Nu civilizație.

Un editorial de Călin-Liviu Georgescu

Comentează acest subiect pe Facebook

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT