Un tricou (galben) pătat cu…apă!

Foto: wikimedia Commons

A preluat tricoul de lider al Turului Franței din a doua zi de concurs, dar l-a pierdut două zile mai târziu, deși niciunul dintre rivalii săi nu e “vinovat” pentru asta. Julian Alaphilippe a fost penalizat cu 20 de secunde în timpul cursei de ieri, pentru motivul că a primit provizii, mâncare sau băutură, nu e clar, undeva în ultimele 12,5 mile (aprox 20 km) ale etapei cu numărul 5.

Julian Alaphilippe 2
Sursa foto: Wikimedia Commons
La câteva minute după ce belgianul Wout van Aert a câstigat etapa într-un finiș la sprint, televiziunea a difuzat câteva imagini cu Alaphilippe înșfăcând din viteză o sticlă din mâna unui membru al staff-ului Deceunick-Quick Step.
Imediat a venit și decizia arbitrilor cursei – 20 de secunde penalty se vor adăuga timpului total al ciclistului, ca urmare a încălcării flagrante a regulamentului de concurs. Regulamentul spune că niciun ciclist nu se mai poate alimenta cu mâncare sau băutură în ultimii douăzeci de kilometri ai etapei cicliste. Ca urmare, francezul a pierdut poziția de lider în cel mai mare și important tur de ciclism profesionist și se găsește acum pe locul 16 în clasamentul general, la 16 secunde de prima poziție.

Și, cu toate astea, nimeni nu e împăcat cu situația: noul lider, britanicul Adam Yeates, într-un stil de gentleman englez perfect, zice că nu crede că vreun ciclist profesionist ar putea fi fericit cu un tricou galben câștigat prin decizia juriului și că el va purta tricoul în cursa de mâine doar pentru că e obligat de regulament.

Unul dintre colegii lui Alaphilippe de la Quick Step, Dries Mertens, spune că o astfel de decizie este neîntemeiată și mult prea dură, pentru că “nu câștigi o cursă doar pentru că ai luat câteva inghițituri de apă pe final de etapă”.
Nici câștigătorul etapei de ieri, Van Aert, nu are motive de bucurie, pentru că toată atenția presei de specialitate s-a concentrat pe întâmplarea cu Alaphilippe, iar victoria sa spectaculoasă la un sprint în cățărare a trecut în planul doi.

“Motivul pentru care este interzisă hrănirea sau hidratarea în interiorul ultimilor 20 de kilometri înainte de finalul cursei și cu care absolut toate echipele sunt familiare, este acela de a preveni posibile accidente cauzate de neatenție în timpul hrănirii, pe fondul vitezelor foarte mari cu care cicliștii rulează înainte de finiș”, a declarat ieri Uniunea Ciclistă Internațională, dorind să închidă un subiect care a fost perceput în caravană ca fiind ceva lipsit de fair-play și injust.

Julian Alaphilippe 3
Momentul în care Alaphilippe ia bidonul cu apă. Sursa foto: YouTube
Realitatea este că doar echipa tehnică de la Quick Step este responsabilă de pierderea tricoului galben, unul dintre membri săi pasând-ui lui Julien Alaphilippe un bidon cu apă atunci când din cursa mai rămăseseră 18 kilometri de străbătut. Penalty!
Situația este neplacută, dar Alaphilippe are motive destule să rămână optimist: e în formă, e francez, deci joacă pe teren propriu, e doar etapa a patra, iar până la final se pot întâmpla multe.

tour
Sursa foto: Pikist.com
Pe 20 septembrie, caravana Marii Bucle intră în Paris și-și va încorona noul rege. Alaphilippe își menține șansele intacte, tricoul galben a trecut deocamdată la alt rutier, dar important este cine îl va îmbrăca în ultima zi, la Arcul de Triumf.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:

NBC

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT