Un studiu care te îngheață. Efectele încălzirii globale

Foto: Creative Commons Zero – CC0

Despre topirea gheții pe Pamânt și efectele încălzirii globale savanții vorbesc de ceva timp, iar politicienii anunță periodic măsuri, acorduri, tratate în care nici ei nu cred. Ultimele studii, și poate cele mai amănunțite, desfășurate de savanții britanici și de cei americani arată că situația este chiar mai gravă decât previzionaseră cei mai pesimiști dintre ei.

“În trecut, cercetătorii au studiat zone individuale – cum ar fi Antarctica sau Groenlanda – unde se topește gheața. Dar aceasta este prima dată când cineva privește toată gheața care dispare de pe întreaga planetă”, a declarat pentru Guardian profesorul Andy Shepherd, director al Centrului pentru observare și modelare polară al Universității Leeds. „Ceea ce am găsit ne-a uimit și nu există îndoieli că marea majoritate a pierderilor de gheață ale Pământului este o consecință directă a încălzirii climatului”, a mai spus acesta, care a și avansat un uluitor bilanț – 28 de trilioane de tone de gheață au dispărut de pe Terra din 1994.

Incalzire 1
Sursa foto: Wikimedia Commons
Temperaturile în zona Oceanului Arctic au crescut în ultimii 40 de ani cu un grad pe deceniu, peste așteptările specialiștilor. Descoperirile vin la o săptămână după ce cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au anunțat că gheața din Groenlanda ar fi putut trece de un punct de neîntoarcere. Potrivit cercetătorilor, căderile de zăpadă care reumplu ghețarii în fiecare an nu mai pot ține pasul cu ritmul topirii gheții, ceea ce înseamnă că stratul de gheață din Groenlanda va continua să scadă, chiar dacă temperaturile globale vor înceta să crească.

„Ceea ce am descoperit este că gheața care se revarsă în ocean depășește cu mult zăpada care se acumulează pe suprafața banchizelor”, a declarat Michaela King, cercetător la Byrd Polar și Centrul de Cercetări Climatice al Universității de Stat din Ohio, într-un comunicat de presă.

Incalzire 2
Sursa foto: Creative Commons Zero – CC0
Descriind pierderea de gheață ca fiind „uluitoare”, grupul de experți constată că topirea ghețarilor ar putea determina nivelul mării să crească dramatic, cu 3 metri până la sfârșitul secolului. “Pentru a pune acest lucru în context, fiecare centimetru de creștere a nivelului mării înseamnă aproximativ un milion de oameni vor fi strămutați din zonele mai joase ale uscatului planetei”, avertizează experții, care previzionează grave efecte sociale la nivel planetar.

Pierderea dramatică de gheață va avea și alte consecințe severe, inclusiv perturbări majore pentru sănătatea biologică a apelor arctice și antarctice și reducerea capacității planetei de a reflecta radiațiile solare înapoi în spațiu.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT