Trump și QAnon. American horror story

Foto: Wikimedia commons

A venit și acest moment. Președintele Trump a vorbit pentru prima dată de la Casa Albă despre suporterii săi din mișcarea QAnon. Întrebat în cursul unei conferințe de presă despre susținerea pe care acest grup i-o arată, Trump a început prin a spune că nu știe prea multe despre această mișcare.

Dar, a adăugat el, „îmi plac foarte mult. Am auzit că aceștia sunt oameni care iubesc țara noastră”. Iar atunci când reporterul a insistat descriind conspirația potrivit căreia Trump conduce o organizație secretă care luptă împotriva pedofililor, canibalilor, sataniștilor, președintele a răspuns senin: „Se presupune că este un lucru rău ? Dacă pot contribui la salvarea lumii de probleme, sunt dispus să o fac”.

Trump Qanon
Sursa foto: Gage Skidmore/Flickr
Descrierea ideologiei QAnon merită un pic de atenție, mai ales pentru iubitorii genului SF. A apărut în urmă cu trei ani, inițial sub forma unor mesaje anonime online care s-au viralizat. În esență, acestea dezvoltă conspirația potrivit căreia Statele Unite sunt conduse din umbră de un stat paralel (”deep state”) , iar Donald Trump luptă cu această Cabală Mondială formată din lideri democrați, miliardari, vedete de la Hollywood. Dacă până aici există o minimă coerență, lucrurile o iau razna atunci când adepții QAnon încep să vorbească despre traficul de copii pe care acești sataniști îl practică, despre crime, ritualuri pedofile și alte grozăvii.

Un exemplu. Sub o fotografie cu vedeta CNN Anderson Cooper și mama sa, Gloria Vanderbilt, se scrie că aceasta arăta mai tânără cu 30 de ani pentru că „elita criminală a lumii bea sângele copiilor după ce aceștia sunt chinuiți, torturați, astfel încât să elibereze adrenalină, pentru că adrenalina conține minunea care le dă posibilitatea de a-și conserva tinerețea și a-și prelungi viața”. Gloria Vanderbilt a murit anul trecut pentru că nu a mai avut acces la sursa tinereții veșnice, deoarece „Donald Trump a băgat spaima în așa-zisa elită, arestând o serie întreagă de ticăloși care chinuiau și omorau copiii pentru prețiosul adrenocrom”.

QAnon 3
Sursa foto: Tony Webster/Flickr
Deși pare greu de crezut, QAnon a devenit rapid un jucător major în politica și cultura de extremă dreapta din SUA și de pretutindeni. Cercetările grupului liberal Media Matters for America numără 20 de candidați la Congres care vor apărea la scrutinul electoral din noiembrie după ce s-au legitimat ca fiind membri QAnon. Unul dintre acești candidați, Marjorie Taylor Greene din Georgia, este aproape sigură de alegerea în Camera Reprezentanților, dupa ce și-a spulberat contracandidații în districtul său, mărturisindu-și credința în conspirația QAnon. Trump a felicitat-o într-un mesaj pe Twitter, numind-o ”o viitoare stea a politicii republicane”.

Destul de tardiv, mesajele Q au atras atenția marilor rețele de socializare care au început să șteargă acest tip de conținut. Cu câteva ore înainte de declarațiile lui Trump, Facebook a anunțat că a eliminat aproape 800 de grupuri, 100 de pagini și 1.500 de anunțuri legate de QAnon și a impus restricții pe alte sute de pagini și mii de conturi pe Instagram. În iulie, Twitter a anunțat că a înlăturat mai mult de 7.000 de conturi legate de conspirație și a promis o interdicție extinsă asupra conținutului legat de QAnon.

FBI a declarat această mișcare drept ”potențială amenințare teroristă internă” și a calculat că numărul adepților crește cu 1 milion pe lună. Nimeni nu știe în acest moment câți ”soldați digitali” are QAnon, dar federalii numără și România pe liste țărilor unde mesajele Q proliferează.

Membrii QAnon România au apărut recent în Piața Victoriei, la protestele  împotriva restricțiilor generate de pandemie, afișând pancarte pe care scria „Noi suntem Q”, Trump=Lumea liberă, dar și tricouri negre cu sigla și sloganul grupării – Where we go one, we go all.

QAnon

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:

NPR

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT