”Toate astea pentru asta”. Charlie Hebdo și coperta insângerată

Foto: Elke Wetzig

”Toate astea pentru asta”, este titlul de copertă sub care revista satirică franceză Charlie Hebdo a republicat caricaturile controversate ale profetului Mahomed pentru a marca începutul unui proces, la mai bine de cinci ani după ce birourile sale au fost atacate de teroriști islamiști.

Pe 7 ianuarie 2015, frații Said și Cherif Kouachi au împușcat personalul Charlie Hebdo, o revistă cunoscută în Franța pentru satira sa de multe ori ireverențioasă față de politică și religie. A doua zi, Amédy Coulibaly, un cunoscut al lui Cherif Kouachi, a ucis o femeie ofițer de poliție. Pe 9 ianuarie, Coulibaly a mai omorât patru evrei la un supermarket kosher înainte de a fi ucis de poliție. Frații Kouachi au fost împușcați până la urmă într-o tipografie unde se refugiaseră, în afara Parisului. Bilanțul total al victimelor a fost de 17 persoane, dintre care 12 erau jurnaliști.

Hebdo 1
Coperta Charlie Hebdo la un an de la masacrele asupra jurnalistilor. Sursa foto: Charlie Hebdo
Paisprezece inculpați, dintre care trei sunt judecați în lipsă, se confruntă astăzi cu acuzații, inclusiv „complicitate” la infracțiuni teroriste și „asociație criminală teroristă”. Majoritatea spun că au crezut că ajută la planificarea unei infracțiuni obișnuite, potrivit The Associated Press. Aproximativ 200 de persoane sunt părți civile la proces, printre aceștia supraviețuitorii atacului Charlie Hebdo și ostatici reținuți în supermarketul kosher. Procesul se va desfășura timp de 10 săptămâni, potrivit Reuters.

„Din ianuarie 2015 am fost deseori rugați să producem alte caricaturi ale lui Mahomed”, a spus redactorul șef al publicației. „Am refuzat întotdeauna să facem acest lucru, nu că este interzis, legea ne permite să facem acest lucru, ci pentru că era nevoie să avem un motiv bun pentru a face acest lucru.”

Înaintea acestei decizii controversate, revista a comandat un sondaj pentru a afla ce cred francezii despre publicarea caricaturilor. Potrivit sondajului realizat de institutul francez Ifop, 59% dintre francezi au spus că ziarele au dreptul să publice aceste caricaturi în numele libertății de exprimare. Treizeci și unu la sută au spus că au considerat că ziarul greșește dacă o face. Dintre aceștia, 69 la sută sunt musulmani din Franța. Aflat în Liban, președintele Emmanuel Macron s-a pronunțat și el în această privință, fiind întrebat dacă libertatea de a jigni în Franța merge mână în mână cu libertatea de conștiință. „Sunt aici pentru a proteja toate aceste libertăți”, a declarat liderul francez.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:

NBC

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT