TikTok, TikTok… numărătoarea inversă a lui Trump

Foto: Pixabay/Kon Karampelas

Gigantul IT Microsoft este la un pas de a cumpăra operațiunile TikTok din Statele Unite. Președintele american, Donald Trump, spune că guvernul american ar trebui să primească o parte din banii proveniți din vânzarea operațiunilor americane ale aplicației TikTok, dacă o firmă din Statele Unite le va cumpăra. Trump a declarat că a cerut o parte substanțială din prețul de vânzare, într-o discuție telefonică cu șeful Microsoft. De asemenea, a avertizat că va interzice aplicația deținută de compania chineză ByteDance în Statele Unite, începând cu data de 15 septembrie, dacă tranzacția nu se va produce.

Administrația de la Casa Albă acuză TikTok și alte companii chineze că furnizează date ale utilizatorilor guvernului de la Beijing. TikTok și guvernul chinez neagă aceste acuzații, în timp ce ByteDance este presată să își vândă operațiunile din SUA după ce Trump a amenințat cu noi restricții impuse companiilor de tehnologie din China.

Trump tiktok
Sursa foto: Flickr/Official White House Photo by Tia Dufour
“Statele Unite ar trebui să primească o mare parte din prețul acestei tranzacții, pentru că noi o facem posibilă”, a spus Trump. “Banii ar trebui să vină din vânzare, lucru la care nu s-a gândit nimeni, doar eu. Așa gândesc eu și cred că așa este corect”, a adăugat el.

Cererea ca Trezoreria Statelor Unite să primească o parte din prețul tranzacției a complicat și mai mult negocierile, o seamă de juriști americani susținând că practica de a securiza aprobarea unei tranzacții într-un caz de preluare a unei companii străine este neortodoxă.

Cu siguranță, Trump a făcut companiei chineze o ofertă de nerefuzat. Dacă aplicația video nu se desparte de proprietarul chinez și nu își vinde operațiunile americane către Microsoft, președintele Trump va interzice aplicația în Statele Unite, punând în pericol cei 80 de milioane de utilizatori americani ai acesteia. Și nu e prima dată când Trump își arată mușchii companiilor chineze. Huawei a beneficiat de același tratament.

Dar, ceea ce face ca situația să fie fără precedent, este cererea ca parte din banii proveniți din această tranzacție privată să fie virați în contul Trezoreriei SUA. Nici Trezoreria americană nu a putut explica cum o asemenea cerință ar putea fi dusă la bun sfârșit.

Microsoft, care are acum ocazia să stea la masa giganților din social media, a confirmat că va continua negocierile pentru preluarea operațiunilor americane ale TikTok și, de asemenea, ale celor din Canada, Australia și Noua Zeelendă.

Oficiali de la Casa Albă au declarat ca președintele Trump va iniția și alte acțiuni împotriva companiilor chineze care ar furniza date Partidului Comunist Chinez și care ar periclita siguranța națională a Statelor Unite.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:

BBC

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT