Te face din om Neom. Orașul viitorului e în Arabia Saudită

Foto: arabia5am

Neom, mega-orașul futurist de 500 de miliarde de dolari va fi construit în Arabia Saudită și va fi un oraș total automatizat care va pune accent pe sănătate, educație și calitate a vieții. Va avea o lună artificială proprie, sisteme de programare a vremii, gladiatori robotici și taxiuri zburătoare.

Neom 2
Neom Vision. Sursa foto: InsiderArabia
Omenirea dezvoltă noi tehnologii cu o viteză amețitoare, dar nimeni nu explică beneficiile care provin din acestea: ne vor ajuta să trăim mai mult și mai bine? Multe dintre aceste tehnologii par să ne aducă și mai mult stres, în încercarea noastră de a ne adapta la noile cerințe ale vieții moderne. Dar, dacă pornim de la zero și creăm o societate în care cele mai bune tehnologii în materie de robotică, medicină, energie regenerabilă și guvernare își au locul într-un mod firesc? Acestă idee utopică este promisiunea Neom, orașul futuristic a cărui construcție se desfășoară în Arabia Saudită.

Aceasta este pagina goală pe care vom scrie următorul capitol al omenirii

Neom webpage

Consultanții americani angajați au schițat o propunere de proiect de 2300 de pagini în care Neom va fi administrat de roboți și va avea caracteristici futuriste bazate pe tehnologii dintre care multe încă nu există. Printre cele mai îndrăznețe propuneri sunt taxiurile zburătoare, nisipul fosforescent, programarea vremii pentru a aduce ploaia în deșert, roboții-bonă, concursurile de tip MMA cu roboți care se vor lupta într-o arenă și, de ce nu, o insulă de tip Jurassic Park populată cu dinozauri robotici.

Neom 3
Sursa foto: InsiderArabia
Probabil, cea mai extravagantă propunere, este aceea de a avea o lună artificială gigantică, făcută dintr-o flotă de drone care, nu numai că va lumina în fiecare noapte, dar va putea transmite imagini în timp real din spațiu.

Orașul va fi alimentat exclusiv cu energie eoliană și solară și va beneficia de un centru futurist care va dezvolta tehnologii medicale pentru a îmbunătăți genetic corpul uman.

Fiind un vârf de lance al progresului, cetățenii săi vor lucra în startup-uri, fiind educați în universități holografice. Astfel, economia Neom-ului va fi una robustă, ba mai mult, va avea cel mai mare PIB pe cap de locuitor, potrivit propunerii.

Neom este varianta scurtă a expresiei “Neo-Mustaqbal”, care înseamnă noul viitor. Cât de departe în viitor? Prima fază a proiectului este încheiată, iar a doua fază va fi anunțată până la sfârșitul anului, potrivit declarației lui Nadhmi Al-Nasr, CEO-ul Neom făcută pe șantierul primului aeroport comercial al orașului, Gayal.

Prima fază a constat în conceptualizarea economiei, resurselor financiare și planurilor de dezvoltare ale orașului. Construcțiile propriu-zise au început deja la unul dintre aeroporturi și la un resort. Faza a doua va însemna definitivarea detaliilor pentru ceea ce va deveni Neom.

Neom 4
Coasta Mării Roșii. Sursa foto: Neom
Proiectul a fost făcut public în 2017 de Prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite. Va cuprinde 450 km de coastă a Mării Roșii, ceea ce îl va face o destinație turistică de interes, la 8 ore de zbor din orice colț al lumii, așa cum a fost calculat de consultanți. Neom va avea o suprafață de 26.500 km pătrați și se va întinde pe teritoriile a 3 țări: Arabia Saudită, Egipt și Iordania. Estimările spun că proiectul va dura între 7 și 10 ani.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT