Tarantino, de la Reservoir Dogs la Once Upon a Time… in Hollywood

Foto: Wikimedia Commons

Noul Once Upon a Time… in Hollywood demonstrează încă o dată geniul lui Quentin Tarantino, adăugând un Oscar în contul lui Brad Pitt. Regizorul a spus că este pe cale să se retragă, așa că aruncăm o privire asupra întregii sale cariere, într-un top al celor mai bune filme ale sale.

1. Pulp Fiction (1994)
Pulp fiction
Sursa foto: Youtube
Tarantino nu și-a egalat încă măiestria de care a dat dovadă atunci când a realizat Pulp Fiction, dar nu putem spune că vreun alt regizor a făcut-o. Este un masterpiece al cinematografiei excelând printr-o desfășurare a evenimentelor “out-of-sync”. Tarantino a scos de la sertar actori ca John Travolta și Bruce Willis, cărora le-a oferit oportunitatea să strălucească din nou. Samuel L. Jackson, într-un rol memorabil, este la fel de delicios ca burgerul pe care îl înfuleca înainte să omoare pe cineva. Au apărut o mulțime de imitații ale filmului, ceea ce ne demonstrează că oricine poate cumpăra ingredientele, dar numai geniul “bucătarului” Tarantino le poate alătura pentru o masă grozavă.
imdb rating: 8,9

2. Reservoir Dogs (1992)
Reservoir
Photo by Hulton Archive/Getty Images – 2012 Getty Images
Prima peliculă a lui Tarantino, filmată pe repede înainte, când Tarantino avea doar 29 de ani, este o lecție despre cum ar trebui făcute lucrurile în cinematografie. Nu ai bani? Nicio problemă, plasezi acțiunea imediat după un jaf armat, într-o singură locație. Nu ai încă experiență cinematografică? Nicio problemă, îți folosești cunoștințele enciclopedice din lumea filmului și le aplici scenelor pe care le iubești. Rezultatul este o scrisoare de dragoste adresată cinematografiei și rescrierea definiției cuvântului “cool” în tratamentul unui film. Niciodată un grup de bărbați mergând în slow motion pe o piesă a lui George Baker, nu a arătat mai “cool” decât cel din Reservoir Dogs.
imdb rating: 8,9

3. Inglorious Basterds (2009)
Inglorious
Sursa foto: imdb.com
Viziunea lui Tarantino despre atrocitățile celui de-al doilea război mondial este redată într-un film plin de scene spectaculoase care dezvăluie pasiunea regizorului pentru stil. Unele scene sunt disproporționate ca lungime față de restul filmului (scena din cramă, de exemplu), iar altele sunt mult prea pline de violență. Totuși, punctele forte sunt interpretările memorabile ale lui Michael Fassbender și Christoph Waltz. Nu a fost nicio surpriză să îl revedem pe cel din urmă în Django Unchained.
imdb rating:8,3

4. Django Unchained (2012)
Django
Sursa foto: The Weinstein Company
Django Unchained a însemnat o revenire de formă pentru Tarantino. Filmul, un western plasat în perioada sclaviei din America, îl surprinde pe un extraordinar Jamie Foxx în rolul Django, un sclav care este eliberat de un dentist călător (Cristoph Waltz). Acesta din urmă are ca misiune să o găsească și să o elibereze pe iubita sa, Kerry Washington, care este sclavă pe plantația condusă de personajul negativ jucat de Leonardo di Caprio. Django Unchained este o superbă poveste din vestul Americii.
imdb rating: 8,4

5. Kill Bill Vol.1/Vol.2 (2003/2004)
Kill Bill
Sursa foto: IMDB
Gândit inițial să fie un singur film, Kill Bill a fost tăiat în două părți care diferă în termeni de stil și ritm. În timp ce prima parte pare un festival Kung-fu cu un ritm alert, partea a doua dezamăgește oarecum în termeni de ritm. Cu toate că întâlnirea finală dintre “The Bride”, jucată impecabil de Uma Thurman și Bill (David Carradine) este savuroasă, asta nu salvează o a doua parte de la care mulți așteptam mai mult.
imdb rating: 8,1/8,0

6. Once Upon a Time… in Hollywood (2019)
One uopn
Sursa foto: IMDB
Leonardo DiCaprio, Brad Pitt și Margot Robbie sunt starurile filmului care pare un tribut adus peliculelor din anii ’60. Filmul ar trebui revăzut pentru a identifica și înțelege toate aluziile pe care Tarantino le-a “înghesuit” în cele aproape 3 ore de peliculă. Dacă acesta a fost penultimul său film, abia așteptăm să vedem ce va aduce următorul.
imdb rating: 7,7

7. Jackie Brown (1997)
Jackie Brown
Sursa foto: IMDB
Primul și ultimul (până acum) film fără scenariu original, Jackie Brown este o interpretare mai matură a romanului Rom Punch al lui Elmore Leonard. Pam Grier, o militantă pentru drepturile negrilor, o joacă impecabil pe Jackie Brown, alături de o companie de actori de invidiat: Michael Keaton, Samuel L Jackson și Robert De Niro, în ultimul său rol decent până la The Irishman.
imdb rating: 7,5

8. The Hateful Eight (2015)
Hateful
Sursa foto: IMDB
Ca o ironie, pe locul opt se află The Hateful Eight, care ne duce, într-o oarecare măsură cu gândul la Reservoir Dogs, având în vedere că mare parte din acțiune se petrece într-o cabană unde se întâlnesc 8 străini, din care unul este turnător. Dar, cu măiestria sa, Tarantino reușește să facă dintr-o acțiune relativ statică un fantastic thriller western. Filmat pe peliculă “old school” Cinescope de 70mm,  are parte de o distribuție de excepție: Samuel L. Jackson, Kurt Russel, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth și Michael Madsen. Surprinzător și fără precedent, Tarantino a refăcut filmul adăugând alte scene într-o mini-serie pentru Netflix.
imdb rating: 7,8

9. Death Proof (2007)
Death proof
Sursa foto: IMDB
Death Proof este poate cel mai ciudat film la care a lucrat Quentin Tarantino. Inițial parte a unui proiect format din două filme, alături de Planet Terror, regizat de Robert Rodriguez, a avut premiera sub numele de Grindhouse. Death Proof a fost editat în așa fel încât cele două filme să facă împreună un “full feature”. Apoi, Tarantino s-a răzgândit, pelicula primind noi scene și devenind un film de sine stătător. Filmul spune povestea lui Stuntman Mike (Kurt Russel) care are ca pasiune uciderea oamenilor folosind mașina sa de cascador. Filmul are o editare intenționat greșită și este presărat cu așa-zise reclame din anii ’70. Pare că cei doi regizori au fumat împreună ceva ilegal, pentru că nici Planet Terror nu este mai prejos. Este un experiment cinematografic pe care nu îl puteți rata.
imdb rating: 7,0

10. Four Rooms (1995)
Four rooms
Sursa foto: IMDB
Ca și în cazul Grindhouse, Tarantino regizează doar un segment din filmul Four Rooms, Penthouse – The Man from Hollywood. Ceilalți regizori sunt Robert Rodriguez, Allison Anders și Alexandre Rockwell. Este tot genul de film experimental, ca și în cazul Grindhouse, dar, cu siguranță, de văzut.
imdb rating: 6,8

Ciudat, controversat și câteodată șocant, plin de umor, ironie și kitsch, Tarantino va rămâne în istoria cinematografiei ca un rebel frumos. U gotta love this guy!

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT