Sentință în Noua Zeelandă. Pe viață, pentru 51 de vieți

Foto: TVNZ

Un susținător al supremației albilor care a ucis 51 de oameni în două moschei din Noua Zeelandă va fi încarcerat pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate. Este prima persoană din această țară care primește o astfel de sentință.

Australianul Brenton Tarrant (29) a fost acuzat de uciderea a 51 de oameni, atacul armat asupra altor 40 și terorism. Judecătorul a condamnat acțiunile lui Tarrant ca inumane și a spus că acesta nu a arătat niciun fel de milă. Atacul din martie, anul trecut, a șocat întreaga lume, fiind transmis live de atacator. Condamnarea pentru terorism a lui Tarrant este prima de acest fel în Noua Zeelandă.

Victime
Victimele atacului de la Christchurch. Sursa foto: BBC
“Crimele tale sunt atât de odioase, încât, chiar dacă vei fi încarcerat pe viață, nevoia de a se face dreptate încă va fi resimțită” a declarat Judecătorul Cameron Mander în sala de judecată. Ca sa justifice sentința pe viață fără drept de apel, judecătorul a spus: “Daca nu acum, atunci când?” Sentința fără drept de apel înseamnă că deținutul nu va avea posibilitatea de a părăsi închisoarea, înainte de a-și ispăși întraga pedeapsă.

Cameron Mander
Judecătorul Cameron Mander. Sursa foto: Stuff.co.nz
Judecătorul Mander a spus că asemena sentințe sunt aplicate doar celor mai răi ucigași. Sistemul judiciar din Noua Zeelandă nu permite pedeapsa cu moartea.

Jacinda Ardern, primul ministru al Noii Zeelande, la aflarea sentinței lui Tarrant a declarat că “nu trebuie să mediatizăm nimic, vocea lui nu trebuie auzită, nu trebuie să ne gândim la el, să îl vedem sau să îl mai auzim vreodată. Astăzi trebuie să fie ultima zi când îi va fi pronunțat numele”.

Jacinda
Jacinda Ardern. Sursa foto: Wikipedia
Atacurile din Noua Zeelandă au forțat guvernul să adopte legi mai stricte în ceea ce privește regimul armelor și să cumpere înapoi de la cetățeni anumite tipuri de armament.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:

BBC

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT