Revoluția industrială a microbilor. Ce este bioleaching-ul

Foto: maxpixel

Dacă ar fi să cântărim toate deșeurile electronice produse anual în întreaga lume, acestea vor cântări la fel de mult ca toate aeronavele comerciale produse vreodată sau 5.000 de turnuri Eiffel. Vorbim despre un „tsunami” în creștere conform ONU, alimentat de toate telefoanele, tabletele și alte dispozitive electronice care sunt aruncate în fiecare zi.

Din cele 44,7 milioane de tone de deșeuri electronice (e-deșeuri) produse în întreaga lume în 2017, 90% au fost trimise la depozitele de gunoi, incinerate sau comercializate ilegal. Europa și SUA au reprezentat aproape jumătate din aceasta , iar previziunea este că UE va produce 12 milioane de tone doar în 2020. Dacă nu se face nimic pentru a combate problema, lumea este de așteptat să producă peste 120 de milioane de tone pe an până în 2050.

S-ar putea să vă surprindă să aflați că acele metale toxice sunt de fapt foarte valoroase. Este o ironie amară că munții de e-deșeuri, depozitate mai ales în cele mai sărace locuri din lume, conțin de fapt o avere. Se consideră că deșeurile electronice conțin 7% din aurul lumii și ar putea fi utilizate pentru fabricarea de noi produse dacă ar putea fi reciclate în siguranță. Valoarea aurului și argintului folosit anual la fabricarea electronicelor în lume însumează 21 miliarde de dolari. Unele dintre elementele de pe o placă de circuit imprimat – în esență, creierul unui computer – sunt materii prime a căror furnizare este în pericol. Alte elemente găsite în electronice sunt considerate unele dintre cele mai periclitate ale tabelului periodic al lui Mendellev. Având în vedere tendințele de utilizare a resurselor naturale, sursele de indiu se vor epuiza în aproximativ 10 ani, platina în 15 ani iar argintul în 20 de ani.

O metodă revoluționară de rezolvare a acestei mari probleme se numește bioleaching, și se bazează pe microbii, bacteriile, ciupercile care consumă uleiuri găsite pe fundul oceanului. Microorganismele modifică chimic metalul, lăsându-l să se dizolve într-o supă microbiană, din care poate fi izolat și purificat. Bioleaching-ul necesită foarte puțină energie și astfel are o mică amprentă de carbon. Nu sunt utilizate nici substanțe chimice toxice, ceea ce îl face ecologic și sigur.

Elctronic waste 2
Sursa foto: Wikimedia Commons
În ciuda utilității sale evidente, aplicarea bioleaching-ului la deșeurile electronice a fost în mare parte o activitate academică. Apar însă primele eforturi industriale, și deja există locuri în care cuprul din plăcile de circuit aruncate se reciclează în folie de înaltă calitate.

Marea provocare a savanților este astăzi modificarea genetică a acestor microbi pentru a-i face mai eficienți, mai rapizi, iar semnalele sunt încurajatoare. Ne pregătim oare pentru o nouă revoluție industrială? Ramâne de văzut, dar există savanți și oameni de afaceri care ar paria orice pe niște microbi…

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT