Putin se ascunde puțin

Foto: Don Fontijn

Cu doar o lună în urmă, televiziunea rusă de stat prezenta un show satiric în care un oaspete bizar, îmbrăcat în verde era supranumit Eroarea coronavirus

Oaspetele era întrebat de prezentator:
Deci când ai ajuns prima oară la Moscova?

Rusia număra la acea dată, 21 martie, 253 de infecții, un singur mort, iar Kremlinul asigura populația că totul este sub control.
Astăzi sunt deja 25.000 de infecții confirmate, vreo 200 de morți, iar oficialii se așteaptă ca situația să devină mult mai gravă. În social media abundă videoclipurile cu ambulanțe care descarcă bolnavi în spitale, iar primarul Moscovei, Serghei Sobianin nu ezită să se indoiască public de statisticile oficiale ale Kremlinului.

Ce face însă Putin în această ecuație? Aparițiile sale publice sunt mult mai rare decât de obicei, iar criticii regimului său spun că teama de a deconta ravagiile Covid-19 sunt de vină.  Ultima sa conferință de presă este însă istorică prin referințele sale – Țara noastră a trecut prin tot felul de teste. Pecenegii au chinuit-o, iar cumanii și ei. Rusia a învins de fiecare dată, așa cum o va face și cu coronavirusul- a spus Putin.

Analiștii consideră ca Putin nu vrea ca imaginea sa să fie asociată cu efectele pandemiei Covid-19, sau cu semieșecul măsurilor de carantină luate în Rusia, și mai ales la Moscova. Precum aproape întreaga planetă, Rusia a declarat luna aprilie drept inactivă, Moscova este practic închisă, dar președintele se încăpățânează să nu decreteze starea de urgență.

“Putin știe că ordinele neurmate de popor erodează rapid imaginea sa. Ori pentru Putin, asta e existențial” spune Anna Arutumyan, analist rus la International Crisis Grup.

Criza Covid-19 este un moment delicat pentru Putin și i-a amânat deocamdată planurile de hegemonie în Rusia.  După ce a sărbătorit de Anul Nou 20 de ani de putere la Kremlin, și a obținut acordul Parlamentului pentru încă două mandate de șase ani, Putin ar fi avut nevoie formal și de un plebiscit popular pe 22 aprilie. Acesta a fost amânat din cauza pandemiei și e de urmărit cum va arăta imaginea lui Putin atunci când criza va lua sfârșit.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT