Prima eclipsa totală de Lună! “Apusul e doar răsăritul văzut de la spate”

Foto: ESA/Hubble, M. Kornmesser

În căutarea vieții în spațiu, astronomii se folosesc de o unealtă foarte mare, dar la îndemână: Luna. Anul trecut, în timpul unei eclipse totale de lună, astronomii au făcut teste cu telescopul Hubble pe Lună, care a servit drept o oglindă enormă.

Este prima dată în istorie când un telescop spațial a urmărit o eclipsă totală a Lunii, iar acest exercițiu ne poate ajuta să găsim viață în alte colțuri ale Universului.

Spre deosebire de eclipsa totală de soare, când Luna se întrepune între Soare și Pamânt, în timpul eclipsei de lună, Pământul este cel care trece printre Soare și Lună. Când Pământului blochează total Luna, numai mici raze de lumină reușesc să treacă prin atmosfera pamânteană și să facă umbră pe suprafața lunii.

Observațiile telescopului Hubble asupra acestui fenomen cosmic, primul de acest fel, au fost publicate săptămâna trecută în The Astronomical Journal.


Exoplanetele Trappist 1b și Trappist 1c.. Sursa foto: NASA Hubble Space Telescope
“Am vrut să tratăm Pământul ca pe o exoplanetă și să observăm spectrul acestuia într-un experiment în premieră” spune Giada Arney de la NASA Goddard Space Flight Center. “Această tehnică se poate acum aplica tuturor exoplanetelor pe care le studiem”.

Prin această tehnică, Pământul devine etalonul pentru a găsi viață pe alte planete. Cercetătorii au realizat că lumina reflectată pe Lună este elementul pe care ei îl caută: comportamentul luminii prin atmosfera unei planete îndepărtate, atunci când aceasta trece prin dreptul stelei în jurul căreia gravitează. Este aceeași geometrie care are loc în timpul eclipsei de lună. Cu alte cuvinte, cercetătorii încearcă să descopere cum s-ar vedea Pământul observat de o forma de viață extraterestră de la ani-lumină distanță.

Datorită telescopului Hubble, cercetătorii au reușit să identifice un element cheie în timpul eclipsei de lună: ozonul. “Prezența ozonului dovedește, de cele mai multe ori, prezența vieții. Plantele elimină oxigen prin fotosinteză, care se transformă în ozon în atmosferă. Deci, dacă vom identifica ozon în atmosfera unei exoplanete, acest lucru poate însemna că fotosinteza se întâmplă și acolo”, mai spune Arney.

Noile observații reprezintă pentru cercetători “ground-proof”, un adevăr palpabil, obținut printr-un experiment fizic, nu prin calcule de laborator. Acest lucru va deveni o piatră de temelie în studiul exoplanetelor.

Nebuloasa
Nebuloasele NGC2014 și NGC2020.  Sursa foto: NASA Hubble Space Telescope
Au fost deja catalogate mai mult de 4000 de exoplanete din afara sistemului nostru solar. O nouă generație de observații spațiale vor deveni realitate odată cu lansarea telescopului spațial James Webb, numit și Planet Hunter, în octombrie 2021. Metoda patentată de cercetători acum va ajuta acest nou telescop în identificarea planetelor similare Pamântului.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT