Poliția dă foc din nou Americii. Cazul Jacob Blake

Foto: @davenewworld_2/Twitter

America începe din nou să dea în clocot după ce un videoclip viralizat pe rețelele de socializare arată cum un bărbat de culoare este împușcat din spate de un ofițer de poliție, în timp ce se urcă în mașina sa. Ce pare a se fi întâmplat aseară în Kenosha, Wisconsin?

Jacob Blake, 29, aparent neînarmat, se îndreaptă spre mașina sa în care îl așteaptă copiii săi de 3, 5 și 8 ani. Blake este urmat de doi polițiști, iar unul dintre ei îl prinde de cămașă lângă portiera mașinii, apoi trage 7 gloanțe în spatele acestuia. Bărbatul ajunge la spital în stare gravă, stabilizată ulterior. Departamentul de Poliție din Kenosha a recunoscut împușcarea într-o declarație, anunțând că ofițerii au fost chemați la un „incident intern” duminică după-amiază și că o anchetă este în derulare.


Până în prezent sunt puține informații despre evenimentele care au dus la împușcături. Martorii au confirmat pentru The Kenosha News că bărbatul nu era înarmat și că a încercat să calmeze o dispută între două femei când a fost apărut poliția. Nu este clar dacă polițistul a observat ceva în mașină care l-a determinat să tragă mai multe focuri în Samuel Blake.
Incidentul a stârnit furia locuitorilor din Kenosha care, la căderea nopții, au luat cu asalt sediul poliției și primăria determinându-i pe polițiști să folosească gaze lacrimogene. Pe străzi au fost incendiate mașini, au fost vandalizate magazine și s-au auzit focuri de armă. Situația extrem de gravă l-a determinat pe guvernatorul democrat să declare stare de urgență și să disloce trupele Gărzii Naționale în orașul aflat la 50 de kilometri de Milwuakee.
Milioane de mesaje pe rețelele de socializare condamnă poliția pentru împușcarea lui Samuel Blake, survenită la puțin timp după cazul uciderii lui George Floyd. Activiștii Black Lives Matters acuză folosirea excesivă a forței în cazul afro-americanilor și cer arestarea celor responsabili.
Ben Crump, avocat pentru drepturi civile și reprezentant al acuzării în cazul Floyd, a descris într-o declarație situația copiilor aflați în mașină: “Au văzut un polițist împușcându-l pe tatăl lor. Vor fi traumatizați pentru totdeauna. Nu putem lăsa ofițerii să-și încalce datoria de a ne proteja. Copiii noștri merită mai bine!”


Candidatul democrat, Joe Biden, nu a ratat momentul emoțional pentru a declara: „Națiunea se trezește din nou cu mâhnire văzând că încă un negru american este victima forței excesive. Aceste lovituri străpung sufletul neamului nostru.”
Și superstarul NBA, LeBron James a recționat pe Twitter: ”Este foarte nedrept și trist. Îmi pare foarte rău pentru această familie și pentru poporul american. Vrem justiție”.
Valul de nemulțumire pare să crească în America iar analiștii cred că va urma o recrudescență a protestelor Black Lives Matters. La fel ca în cazul George Floyd, departamentul de justiție din Wisconsin a anunțat că ofițerii implicați au fost trimiși în concediu administrativ, iar ancheta a început.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT