Paris, Londra, Berlin, pe axa “binelui” mondial

Foto: Defence-Imagery/pixabay.com

Donald Trump a anunțat că nu va participa la un așa-zis summit al liderilor lumii pe probleme de securitate după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Statele Unite nu au reușit să impună în adunarea specială a ONU o rezoluție de prelungire a embargoului pe arme pentru Iran.
Propunerea pentru acest adevărat Summit al “păcii și cooperării” vine de la nimeni altul decât Vladimir Putin, un personaj instalat probabil pentru restul vieții în fotoliul de președinte împărat al Rusiei.

După ce a “pacificat” cu forța societatea rusă, utilizând la gramadă violența fizică pe manifestanți, manipularea pe prostime și intimidarea pe toată lumea dinăuntrul și din afara granițelor imperiale, Putin se lansează mai nou în căutarea păcii mondiale, îndemnându-i și pe ceilalți mari lideri ai țărilor care contează să joace hora unirii ascunzând, pentru moment, sub sutanele preoțesti care un Kruger, care un Colt, care un Kalașnikov de ultimă generație.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Chinez s-a grăbit să aplaude inițiativa lui Putin și nu a uitat să urecheze administrația americană, spunând că “rezoluția pentru continuarea embargolui vânzării de arme către Iran nu putea decât să pice la vot, pentru că visul de hegemonie al Statelor Unite nu mai are suporteri pe nicăieri”, nu că ar fi avut prea mari suporteri vreodată, pe vremea când rușii cucereau Asia țară cu țară iar Franța și Italia se pregăteau să introducă socialismul, la îndemnul marilor intelectuali europeni hrăniți cu caviar și șampanie de Comintern.

Deci, Rusia și China s-au opus prelungirii embargoului vânzării de arme către Iran, embargou venit în 2015 ca răspuns al Națiunilor Unite la încercarea Teheranului de a produce arme nucleare.
Însă nu aceasta este marea știre mondială ci, mai degrabă este fenta menită să ne adoarmă atenția, pentru că cine s-ar putea astăzi aștepta ca Rusia, China și Statele Unite să bată palma pe o problemă legată de echilibrul (sau dezechilibrul) zonelor de influență ale celor trei mari puteri?

Știrea adevarată este aceea că alți 11 membri ai Consiliului de Securitate s-au opus, iar la abțineri se găsesc, țineți-vă bine de scaune, Franța, Germania și Marea Britanie.
Care va să zică, Franța, Germania și Marea Britanie sunt țări liberale și democratice, membre ale Uniunii Europene, sunt membre de vază ale Pactului Nord Atlantic, pe teritoriile lor se găsesc trupe și tehnică militară NATO, cu o componență masivă americană, și totuși votează împotriva rezoluției de prelungire a embargoului iranian.

Pentru că o abținere este perfect egală cu o împotrivire în acest caz în care doar consecințele contează și nu semantica.
“În ceea ce privește propunerea rusă pentru un Summit de tip teleconferință pe problema dosarului atomic iranian, China își exprimă aprobarea și aprecierea, noi suntem determinați să menținem o strânsă cooperare și coordonare cu toate țările care doresc să găsească o soluție bună în ce privește politica atomică a Iranului” – a subliniat în încheierea alocuțiunii sale tovarășul Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe englez. Vă rog să mă scuzați, rectific, chinez.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT