Meciul Trump – Biden se joacă în deplasare – Ucraina

Foto: Wikimedia Commons

Disclaimer – Articolul următor poate provoca senzații de deja-vu sau halucinații geo-temporale. Tentația de a înlocui numele ucrainiene cu unele românești este ceea ce psihologii numesc un act ratat. Așa cum, adeseori, pare a fi și democrația în această parte de lume. Meciul Trump – Biden pentru președinția Statelor Unite, programat la începutul anului viitor, este, fără îndoială, derby-ul interesului planetar. Așa că apariția celor două nume în scandalul izbucnit în Ucraina zilele acestea a devenit un hot-topic al momentului.

Faptele, pe scurt.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, anunță că procurorii au deschis o anchetă penală în legătură cu niște înregistrări în care fostul președinte, Petro Poroșenko, discută condițiile unui împrumut de 1 miliard de dolari cu fostul vicepreședinte american, Joe Biden. Casetele, neexpertizate, sunt lansate pe piață de un deputat, Andrei Derkach, iar procuratura tace, deocamdată.

Alte detalii, mai pe lung.
Joe Biden și fiul său, Hunter, controlează compania de gaze Burisma, o multinațională, să zicem, cu afaceri foarte profitabile în timpul mandatului fostului președinte, Poroșenko. Aceștia sunt acuzați că i-au cerut acestuia să îl schimbe pe procurorul general care părea prea interesat de afacerile Burisma, ca o condiție a acordării împrumutului de 1 miliard de dolari.

Biden Poroshenko
Sursa foto: Wikimedia Commons
Pe de altă parte, nimeni nu uită convorbirea telefonică de anul trecut, în care Donald Trump îl presa pe actualul președinte Zelinski să înceapă investigarea lui Biden cât mai repede pentru a o folosi în scandalul impeachment-ului său.
Pentru că taberele sunt acum conturate, să aflăm câte ceva despre declanșatorul noului scandal, deputatul Andrei Derkach. Este fiul fostului șef al Securității din Ucraina și a absolvit în 1993 Academia de Informații, la (ați ghicit!) Moscova. A fost angajat în diverse funcții doar la stat,  iar în calitate de parlamentar este ceea ce românii numesc un traseist. În decembrie, la Kiev, s-a întâlnit cu Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, aflat într-o campanie electorală anti-Biden.

Amănunte esențiale.
În înregistrările audio, evident editate, două persoane introduse drept vicepreședintele Biden și președintele Poroșenko, discută despre schimbarea procurorului general Shokin (ironia sorții!), eveniment petrecut în 2016 și despre celebrul împrumut de 1 miliard. Nici o vorbă despre Burisma, dar nici despre originea înregistrărilor. Derkach garantează veridicitatea lor și susține – cum altfel? – că au fost făcute de jurnaliști de investigație care vor să rămână anonimi.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT