Marele venit minim universal întărește conștiința și alină suferința

Foto: pxfuel.com

Se numește “universal-basic-income”, începe de săptămâna asta și se va desfășura pe o perioadă de 36 de luni. 120 de cetățeni germani au fost aleși pentru a primi de la stat o sumă lunară în valoare de 1400 euro, ca un prim test al stabilirii unei norme minime de venit pentru viitorul apropiat, normă botezată ca “venit minim universal”.

Acest studiu are misiunea de a compara viața celor 120 de “privilegiați” în raport cu alți 1380 de conaționali care nu vor primi acest gen de stipendie.
Conceptul de universal-basic-income a apărut deja de câțiva ani, în special în țări din nordul Europei dominate de partide de stânga, care consideră că fiecare cetățean trebuie să aibă un venit minim asigurat, indiferent care ar fi natura muncii lui, nivelul contribuției la bunăstarea societății și chiar dacă nu prestează absolut nicio activitate.

Un prim experiment de acest fel a avut loc în Finlanda, în 2017. Suporterii venitului universal minim susțin că acesta va reduce inegalitatea între persoane și va aduce un sentiment de mulțumire tuturor, în timp ce oponenții acestui concept de stânga contra-argumentează prin spolierea veniturilor statului (educație, sănătate etc.) și încurajarea populației să nu mai facă nimic.

Dar pentru că în Germania risipa nu este încurajată nici când vorbim de politicile sociale, banii necesari acestui studiu întins pe trei ani vor proveni de la 140.000 de donatori privați. Toți participanții vor fi rugați să completeze chestionare privind felul în care evoluează viața lor privată, felul în care banii le afectează pozitiv sau negativ performanțele la serviciu, precum și gradul de satisfacție emoțională odată cu cheltuirea sau economisirea banilor primiți.

Domnul Jurgen Schupp este conducătorul grupului de cercetători care organizează acest experiment din partea Institutului German de Cercetări Economice. Într-un interviu acordat cunoscutului și rigurosului săptâmanal german Der Spiegel, Schupp spune că cercetarea va aduce argumente de natură științifică astfel încât dezbaterile atât de aprinse pe subiectul introducerii venitului universal să devină mult mai obiective.

Jurgen
Jurgen Schupp. Sursa foto: vimeo.com
“Până acum dezbaterea despre venitul de bază universal nu a produs decat discuții filosofice de salon în perioadele de bunăstare economică sau o falie de încredere între înstăriți și săraci pe timp de criză. De ambele părți ale baricadei se operează masiv cu clișee. Partida Anti susține sus și tare că plata acestor sume în aceste condiții va determina o gramadă de oameni să nu mai coboare de pe canapea, timp în care se vor îndopa cu emisiună tv de proastă calitate și mâncare fast-food. De cealaltă parte, se argumentează la fel de nerezonabil, că oamenii, odată scăpați de temeri pecuniare, vor da rezultate și mai bune la serviciu, vor fi creativi dar și caritabili și, în general, vor salva democrația aflată momentan în pericol. Vom putea cu adevărat aduce o îmbunătățire doar eliminând aceste stereotipuri și înlocuindu-le cu date certe și măsurabile, astfel încât conducătorii statului să poată lua o decizie în cunoștință de cauză”, a spus Schupp pentru Der Spiegel.

Dar în interviu nu se spune exact cine finanțează această cercetare întinsă pe o perioadă de trei ani, deci costisitoare. Este un grup de lobby “pro-basic-income” numit Mein Grundeinkommen care, încă din 2014, strânge de la cei aproximativ 660 de membri, câte 1000 de euro pe lună.

Păi, dacă banii vin de la lobiștii introducerii venitului minim universal, nu vedem cum rezultatele studiului ar putea ieși pe dos, eventual va ieși o struțo-cămilă, proiecția unei societăți în care oamenii aleg conform propriei conștiințe să muncească mult, cu drag și spor, iar seara să se delecteze la televizor cu câte un film de popularizare a luptei împotriva schimbărilor climatice. În timpul ăsta, bogații vor ceda de bună voie mare parte din averea lor în favoarea celor mai puțin privilegiați, își vor invita vecinii nou veniți din Orientul apropiat la cină. În weekend, toată lumea, la unison, va îngâna “Odă Bucuriei” pentru că, nu-i așa, zorii unei lumi noi se arată odată cu soarele ce răsare pe linia orizontului însângerat.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT