Lukashenko nu crede în lacrimi. Nici în sancțiuni diplomatice.

Foto: Wikimedia Commons

Statele baltice au emis o interdicție de călătorie asupra președintelui bielorus, Alexander Lukashenko și altor 29 de oficiali ai guvernului.

Germania l-a convocat pe ambasadorul Belarusului, după reținerea și expulzarea unor jurnaliști străini.

Occidentul acuză regimul de la Minsk de trucarea alegerilor din 9 august.


După proteste de stradă, arestări și violențe, evoluția situației din Belarus se îndreaptă către etapa sancțiunilor diplomatice și a izolării țării. Lituania, Letonia și Estonia, țările cele mai vocale în contestarea scrutinului din august, au impus interdicții de călătorie președintelui bielorus Alexander Lukashenko și altor 29 de oficiali. Sancțiunile vizează, în general, înalții funcționari publici despre care statele baltice cred că se află în centrul corupției electorale, precum și pe cei considerați responsabili pentru reprimarea violentă a demonstrațiilor de stradă.

“Am spus că avem nevoie de un dialog pașnic și de un acord între regim și societate, dar vedem că regimul nu este pregătit pentru asta” a spus președintele lituanian Gitanas Nauseda. “Vedem că trebuie să mergem mai departe și să arătăm un exemplu altor țări”, a adăugat el, neascuzându-și dezamăgirea față de lipsa de măsuri ferme a Uniunii Europene și a SUA.

Lituania a găzduit candidatul opoziției bieloruse exilate Sviatlana Tsikhanouskaya, care s-a refugiat acolo, imediat după contestatele alegeri menite a-i prelungi lui Lukashenko cei 26 de ani de hegemonie în Belarus. Dealtfel, Tsikhanouskaya urmează să vorbească vineri în fața Consiliului de Securitate al ONU, la cererea Estoniei, a anunțat purtătorul de cuvânt al acesteia.

În linie cu acțiunea balticilor, ministerul german de externe l-a convocat pe ambasadorul bielorus pentru a explica reținerea jurnaliștilor străini în timpul demonstrațiilor de la Minsk. Ministrul german de externe Heiko Mass a condamnat deja mișcările împotriva mass-mediei străine ca fiind „inacceptabile”. În weekend, corespondenții France Presse, AP, BBC, ARD sau Radio Liberty au fost reținuți temporar, alături de circa 140 de protestatari, la unul dintre cele mai mari mitinguri de protest de după alegeri.

Eliberați, între timp, aceștia și-au pierdut acreditările oficiale și se confruntă cu expulzarea din Belarus fiind acuzați ”că fac jocurile puterilor străine”.

Reacția Statelor Unite este deocamdată reținută și critică în termeni moderați la acțiunile lui Lukasenko și imixtiunea Rusiei. “Numărul masiv de bieloruși care protestează pașnic arată clar că guvernul nu mai poate ignora apelul populației la democrație, iar Rusia trebuie să respecte și suveranitatea Belarusului și dreptul poporului său de a-și alege proprii lideri în mod liber și corect”, a spus la Casa Albă, secretarul de presă, Kayleigh McEnany. Americanii au anunțat deja ca SUA nu va interveni în Belarus, chiar dacă rușii o vor face, și îndeamnă Minskul să accepte medierea OSCE.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT