Joe Biden, candidatul în blană de oaie

Foto: Wikimedia Commons

Candidat prezumtiv al Partidului Democrat la viitoarea Președintie a Statelor Unite, Joe Biden, privește cu jind în curtea fostului său oponent principal, Bernie Sanders.

Odată cu retragerea lui Bernie din campania de nominalizare, o mare masă de entuziaști susținători ai acestuia, în general persoane tinere cu afinități social-democrate sau chiar socialiste, a ramas suspendată în aer, pierzându-și speranța că idolul lor va fi noul Președinte. Și, mai ales că politicile de stânga în domenii ca sănătatea, educația sau piața muncii și drepturile muncitorilor vor fi implementate rapid, odată cu înscăunarea “bunicului” Bernie la Casa Albă. Opinia majoritară în rândurile acestor “groupies”este că Sanders a renunțat la cursa de nominalizare în urma unui blat politic făcut în favoarea fostului său contracandidat, căruia i-a netezit substanțial drumul spre nominalizarea democrată. Cel mai probabil, însă, realitatea e că Bernie Sanders nu mai avea șanse reale, motiv pentru care și-a cedat poziția contra unor viitoare concesii făcute electoratului său “roșu”. Zis și făcut. Vineri, 10 Aprilie, Joe Biden a anunțat schimbări substanțiale în campania sa, preluând două din cele mai sensibile teme electorale ale fostului său adversar, astăzi susținător înfocat și endorser fervent.

Așadar, Joe Biden a anunțat că va tăia datoriile tinerilor americani care s-au împrumutat pentru a-și plăti studiile universitare în facultăți de stat. Mai precis, toți aceia care, odată intrați în câmpul muncii după absolvire, cu câștiguri mai mici de 125.000 de dolari pe an, nu vor mai trebui să-și achite studiile universitare. Adică, aproximativ toți foștii studenți, luând în calcul faptul că baremul de 125k/an venituri este unul extrem de generos. Biden speră că astfel va beneficia de suportul electoral al tinerilor susținători înfocați ai lui Bernie Sanders, dezamăgiți și frustrați de retragerea din cursă a celui mai stângist reprezentant al Partidului Democrat. Rămâne de văzut.
A doua propunere făcută vineri de Joe Biden este încă un pas semnificativ către electoratul din clasa muncitoare americană, dar și al celor cu venituri mici sau foarte mici, care se tem ca bătrânețea va veni cu poveri financiare de nesurmontat, precum și cu imposibilitatea primirii de îngrijiri medicale adecvate în sistemul de sănătate american. Biden promite că va extinde programul “Medicare” pentru toți aceia care au împlinit vârsta de 60 de ani. Este o măsură care vizează, de data asta, un electorat matur, oameni ai muncii care își drămuiesc veniturile de la un salariu la altul, căutând să acopere nevoile familiilor lor, în timp ce achită împrumuturi bancare pe termen lung, pe care aproape orice american le are. Pentru toți acestia, asigurarea în alb dată acum de Biden, cum că orice american de minim 60 de ani va primi îngrijiri medicale adecvate reprezintă un colac de salvare pe care nu îl mai visau odată cu retragerea lui Bernie Sanders.
Aceste două prime măsuri, plus anunțul lui Bernie Sanders că susține din tot sufletul candidatura lui Biden, au darul de a mai liniști spiritele încinse în partea stângă a electoratului american. Toți acești oameni au crezut sincer în capacitatea bătrânului Bernie de a ajunge președinte. Mai presus de toate. ei au văzut în Bernie Sanders un om curat și sincer, neatins de politicianismul crud al zilelor noastre, al cărui reprezentant de frunte este actualul președinte, Trump. Dar, în mentalul colectiv american, figura lui Joe Biden e mai apropiată de cea a președintelui Trump decât de cea a acestui “cavaler al tristei figuri” modern, Bernie Sanders.
Vor urma alte mari concesii făcute electoratului sărac? Va fi Biden întruchiparea speranțelor lui Bernie Sanders sau va rămâne doar lupul în blană de oaie, așa cum fanii Sanders îl văd, mai degrabă, acum?! Cursa abia începe, rămâne de văzut.

 

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT