Iuda din Gringo

Foto: wikimedia commons

În anul 2018, Amazon Studios lansa pe Prime Video, propriul său canal de video streaming, filmul ”Gringo”, un ”crime comedy” australian, cu o distribuție demnă de un blockbuster: Charlize Theron, Joel Edgerton, David Oyelowo, Thandie Newton și Sharlto Copley.

Gringo
Sursa foto: Prime Video
Film savuros, rapid și plin de ”întorsături neașteptate”, Gringo seamănă mai mult cu o comedie noir europeană și poate și de aceea nu a fost foarte iubit de publicul și presa americană. Americanii nu degustă filme ”complicate”, se știe. În SUA, Gringo nu a fost nici prea comentat, nici prea distribuit, nici prea văzut. Tocmai de aceea, Gringo a ajuns, după doi ani de la lansare, și pe ”Netflixul nostru”, ceea ce este amuzant de ciudat, fiindcă Netflix și Prime Video sunt competitori aprigi. Îți dai seama cât de mult le-a plăcut Gringo celor de la Amazon Prime Video dacă l-au dat competitorilor să-l difuzeze!

Dar Gringo este o mică bijuterie, un film perfect pentru weekend. Charlize Theron în rol de comedie este de văzut neapărat, iar Joel Edgerton, în rolul corporatistului nemernic este memorabil. Numele actorului din rolul principal, David Oyelowo, nu spune nimic publicului larg de la noi, dar cine l-a văzut în rolul lui Martin Luther King din Selma (2014), în Paperboy (2012) și în The Butler (2013), va înțelege că vorbim despre un actor din liga mare, aici în rolul unui slujbaș plin de datorii care este vânat de corporația care vrea să încaseze asigurarea sa de viață.

Dar printre multele delicii pe care le oferă Gringo, se află și o mică lecție de morală creștină, o lecție care nu doar că este numai bună de evocat în campania electorală de la noi, dar și pune în perspectiva corectă, poate cea mai clară perspectivă, corupția de la noi și nu numai de la noi.

Scenă din ultima parte a filmului Gringo, fragment din scenariu:

”Mitch: – Tu iei în serios Biblia?
Harold: – Desigur.
Mitch: – Pe bune? Iei în serios chiar și povestea cu Petru și Iuda? Îți amintești? Deci, Petru se leapădă de Isus de trei ori. De trei ori, nu o dată, omule! Pe de altă parte, Iuda, ce să zic, a dat-o de gard la greu. L-a vândut pe Isus. Dar apoi Iuda s-a căit cu adevărat! S-a simțit atât de vinovat că s-a spânzurat. Pe scurt, Iuda avut mult mai multă demnitate și integritate decât Petru. Deci, te întreb, cum poți să crezi într-o religie care îl demonizează pe Iuda și îl face sfânt pe Petru?
Harold: – Păi, Petru a trecut printr-o criză de credință. În schimb, Iuda și-a vândut sufletul pentru bani. Este normal să te mai îndoiești de credința ta. Dar să-ți vinzi sufletul este inacceptabil. Așa că, singura întrebare care rămâne este: tu ce fel de om ești?”

Filmele ne captivează, ne amuză și, iată, uneori ne și educă. Nu doar România, dar și întreaga civilizație europeană, ”vestică” sunt construite pe principiile creștine. Dacă scoți creștinismul din ceea ce numim ”vest”, rămâne doar Hitler și Stalin. Așa că este firesc să evaluăm moralitatea politicienilor de la noi, nu după standardele fluctuante ale zilei, ci după principiile esențiale, de bază, ale civilizației.

Este, așadar, politicianul corupt de la noi, un Petru sau un Iuda? Este un om care a furat din banul public într-un moment de slăbiciune de caracter? Sau unul care și-a vândut sufletul pentru bani, acei bani care lipsesc? Lipsesc din școli, din infrastructură și de oriunde, căci lipsa, găurile, se văd oriunde te uiți, ca și cum țara ar fi făcută din cașcaval?

Atunci când îi văd pe milionarii socialiști, pe grofii liberali care și-au făcut averi uluitoare dintr-un salariu la stat, pe infractorii condamnați cu acte care se înfig să candideze în alegeri, răspunsul meu nu poate fi decât unul. Ăștia-s Iude, fără niciun dubiu. De aceea, demonizarea lor în presă și în talk-show-uri nu are sens, din punct de vedere al unei civilizații clădite pe fundament creștin. Și, după cum se vede, nu funcționeză, nu folosește la nimic. Pentru ca oprobriul public să aibă efect, ei trebuie să fie condamnați în biserică, la slujbe, iar de numele lor să fie atașat disprețul pe care creștinul îl are față de numele lui Iuda.

Ar fi excesiv? Nu știu, dar știu că n-o să vedem așa ceva, deși ar fi singurul lucru care avea sens, moral, etic și filosofic vorbind. Ar fi prea de scenariu de film. Dar ce film bun ar fi. Blockbuster!

Un editorial de Călin-Liviu Georgescu

Comentează acest subiect pe Facebook

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT