În Israel a sunat clopoțelul, dar s-a auzit clopotul

Foto: Pexels/Gustavo Fring

În timp ce multe state se gândesc intens la redeschiderea școlilor, Israel, una dintre primele țări care s-au grăbit să facă acest lucru, ne arată cât de periculos este să te grăbești în astfel de situații.

Încrezător că a câștigat bătălia cu coronavirusul și disperat să repornească economia devastată, guvernul israelian a decis să redeschidă școlile la sfârșitul lunii mai. În doar câteva zile, au fost raportate infectări la un liceu din Ierusalim care s-au transformat în cel mai mare focar dintr-o școală din Israel, posibil chiar din lume. Virusul s-a răspândit cu repeziciune în casele elevilor, în alte școli și în vecinătatea acestora, infectând sute de elevi, profesori și rude. Alte valuri de îmbolnăviri au forțat închiderea a sute de școli. În tot Israelul, zeci de mii de elevi și profesori au fost trimiși în carantină.

Israel scoala
Sursa foto: Wikimedia Commons
Care este sfatul israelienilor pentru celelalte țări?
“Nu ar trebui să faceți ce am făcut noi”, spune Eli Waxman, profesor la Institutul Științific Weizmann. “A fost o greșeală de proporții”.

“Dacă numărul cazurilor scade, există iluzia că epidemia s-a încheiat”, spune Dr. Hagai Levine, președintele Asociației pentru Sănătate Publică din Israel. “Este doar o iluzie”.

Spre deosebire de cazul israelian, părerea specialiștilor din Marea Britanie este că școlile nu se pot redeschide în siguranță decât dacă se va dezvolta un sistem eficient de urmărire, testare și izolare a persoanelor infectate. Dr. David Nabarro, reprezentantul special al Organizației Mondiale a Sănătății pe probleme de Covid-19, spune că pandemia “este capabilă de o revenire extrem de rapidă” și că doar prin urmărire, testare și izolare “putem ține sub control numărul infectărilor, tratarea pacienților, iar viața poate continua”.

Cercetătorii de la University College și Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra au folosit modele computerizate pentru a vedea cum s-ar răspândi virusul în eventualitatea în care elevii ar reveni la școală, iar părinții și-ar relua activitățile zilnice. Studiul a arătat că cei mici au șanse reduse de a se îmbolnăvi, deci de a transmite virusul, iar unii dintre părinți ar continua să lucreze de acasă.

Efectul combinat al redeschiderii școlilor și al revenirii la serviciu a părinților ar fi de ajuns pentru a declanșa un al doilea val al pandemiei, în lipsa unui program eficient de urmărire și testare. Acest val s-ar putea declanșa în jurul lunii decembrie 2020 și ar fi de două ori mai puternic decât primul.

Școlile din întrega lume au fost închise în perioada de izolare a populației pentru a combate răspândirea noului coronavirus. Se estimează că un număr de 1,6 miliarde de copii au fost ținuți în afara școlilor.

În România, autoritățile nu iau încă în calcul amânarea reînceperii cursurilor, pe masa negocierilor fiind mai multe scenarii, inclusiv acela că fiecare școală poate decide amânarea sau începerea noului an școlar. Totul depinde de evoluția pandemiei în perioada următoare.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:

BBC

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT