Premieră: Google și Apple colaborează pentru combaterea COVID-19

Foto: Apple/Google/JR Raphael

Apple și Google își etalează “armele” digitale într-un efort comun de a ajuta autoritățile sanitare de pe mapamond în combaterea răspândirii COVID-19 cu ajutorul smartphone-urilor.

Noul software pe care companiile intenționează să îl implementeze pe device-urile lor ar face ca tehnologia Bluetooth să ajute la identificarea celor care au fost infectați de purtători ai coronavirusului. Ideea este de a ajuta autoritățile să identifice persoanele cu care utilizatorii au intrat în contact prin intermediul unor aplicații care vor rula atât pe iOS cât și pe Android.

Tehnologia se bazează pe emiterea de semnale Bluetooth pe distanțe scurte. Folosind tehnologia Apple-Google, aplicațiile vor aduna informații de la telefoanele din imediata lor apropiere.

Aceste date vor fi folosite pentru a-i alerta pe utilizatorii care au intrat în contact cu purtători înregistrați, doar dacă aceștia din urmă și-au dat consimțământul ca aceste informații să fie folosite de autoritățile sanitare.

Dezvoltatorii au creat deja aplicații de acest tip în țări precum Singapore și China pentru a controla pandemia. În Europa, Cehia a declarat că va lansa o aplicație similară imediat după Paște, în timp ce Marea Britanie, Germania și Italia își dezvoltă propriile lor aplicații de acest gen.

Activiștii din domeniul libertații civice avertizează că aceste aplicații trebuie să fie dezvoltate astfel încât guvernele să nu își poată controla cetățenii, dar Google și Apple au declarat că toate aceste aspecte au fost deja luate în considerare.

Întrebat despre eforturile Apple și Google, președintele Trump a spus că este “foarte interesant”, dar și-a exprimat îngrijorarea că “foarte mulți oameni își fac griji pentru dreptul la intimitate. O să luăm acest lucru în considerare”.

Cele două companii își vor realiza planul de implementare a acestei soluții în două faze: în mai, vor lansa aplicații care vor colabora cu software-ul autorităților sanitare, iar în lunile următoare, aceste funcționalități vor fi implementate direct în interiorul sistemelor de operare, atât pentru iOS, cât și pentru Android.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT