Explozia de la Beirut. Cauze și consecințe.

Foto: Facebook/CGTN

Uriașa explozie din portul Beirut de marți, 4 august, ora 18, a provocat aproape 80 de morți, peste 4000 de răniți, pagube imense și multe controverse. Pe rețelele de socializare au apărut imediat discuțiile despre o bombă nucleară sau despre un atac terorist.

De aici pare a se fi inspirat și președintele Trump care nu a pierdut ocazia de ”a oferi rugăciunile, simpatia și asistența SUA în urma acestui atac teribil” sub privirile consternate ale generalilor care asistau la briefingul de la Casa Albă. La scurt timp, presa americană a publicat dezmințiri ale surselor din Pentagon care negau orice informație în acest sens. A fost nevoie ca însuși secretarul de stat al apărării, Mike Pompeo, să iasă public pentru a anunța că ”Libanul investighează explozia, iar SUA așteaptă rezultatul anchetei”.

Ce a declanșat, așadar, explozia? Potrivit premierului libanez, Hasan Diab, nu mai puțin de 2750 de tone de nitrat de amoniu au sărit în aer în docurile portului Beirut. Încărcătura se afla de 6 ani într-un depozit fără vreo măsură de precauție. Nitratul de amoniu, un îngrășamânt folosit în agricultură, dar și în industria armamentului, fusese confiscat împreună cu o navă sub pavilion moldovenesc în 2013 și uitat într-un depozit ani de zile.

Uriașa deflagrație a provocat un cutremur de 4,5 grade în Beirut și a fost echivalentă cu explozia a 240 de tone de TNT, potrivit experților militari. Unda de șoc a spulberat uși și ferestre pe o distanță de kilometri față de locul exploziei și a fost resimțită până pe coastele Ciprului, la 240 de km depărtare.

Problemele nu se opresc însă aici. Beirutul are nevoie urgentă de sânge pentru transfuzii, numărul răniților fiind considerabil, iar pe rețelele de socializare mii de oameni își caută rudele dispărute. Calitatea aerului nu pare a fi sigură și oamenii sunt sfătuiți să stea în case sau să poarte măști de protecție. În fine, ministrul economiei anunță că o cantitate foarte mare de grâu depozitată în port este contaminată și nu mai poate fi folosită. Libanul va reîncepe de urgență importul de cereale pentru a reface stocul de hrană a populației.
Răvășit de o criză economică profundă, de proteste sociale și traumatizat de decenii de război, Libanul intră în zi de doliu național și în stare de urgență. Mesajele de condoleanțe curg din țoate colțurile lumii, inclusiv de la București, dar este clar că poporul libanez are nevoie de ceva mai mult astăzi, de ajutor urgent.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:

CNN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT