Pandemia de băsiști

Foto: Wikimedia Commons

Dacă ar fi să scoți în evidență o singură problemă, cea mai gravă, cea care afectează în cea mai mare măsură funcționarea optimă a Statului, aceea nu poate fi alta decât slaba calitate profesională, managerială și etică a oamenilor pe care partidele îi trimit în posturile de conducere și administrație din Stat. Iar situația că partidele nu dau semne că lucrează la remedierea problemei, este și mai îngrijorătoare.

Calin Georgescu
Călin-Liviu Georgescu, editorialist 10today.ro
Încă și mai îngrijorător este că activiștii incapabili, inculți și spălați pe creier continuă să primească certificate ORNISS de la SRI într-o veselie. ORNISS permite accesul politicianului la informații secrete de stat. De unde se vede că gramatica și limba română sunt mai secrete chiar și decât secretele de stat, fiindcă politicienii încă nu acces la ele.

Pe de-o parte, situația este normală, într-un sens răsucit al normalului. Politicienii sunt reprezentanții populației, deci ei reprezintă, implicit, și nivelul general de educație de azi. Cum ar putea reprezentanții unei populații qvasi-needucate (zic datele INS, nu eu) să fie educați dacă ei reprezintă fidel acea populație? Că din dud culegi dude, nu mure. Sigur, poți să te minți pe tine însuți și să zici că-s mure, poți chiar să și fraierești pe cineva să ți le cumpere ca mure. Dar sunt dude. Natura nu minte.

Pe de altă parte, este aberant ca reprezentanții unei țări să nu vorbească limba țării pe care o reprezintă. Nu suntem ca vietnamezii în vremea ocupației franceze, când trebuia să știi franceză ca să poți discuta cu reprezentantul tău. Și nu vrem să ajungem să vorbim stâlcit românește ca să putem să vorbim aceeași limbă cu reprezentanți ca EBA, Viorica, Iohannis și mulți, mulți alții.

De aceea, eu nu mi-aș mai bate capul cu certificatele ORNISS. Dacă politicianul nu poate vorbi românește, mai mult ca sigur nu poate nici citi românește, așa că secretele de stat sunt în siguranță cu el. N-are cine să le citească. Și, probabil, că dacă le-ar citi, nu le-ar înțelege.

Imaginează-ți că ești spion și o trimiți pe EBA să citească o pagină cu secrete de stat și apoi să-ți spună ce-a citit. Păi, până se te-mpuște SRI-ul, te-mpuști singur.

Și nu o dau de exemplu pe EBA fiindcă cred că automobilele Maseratti ar fi meritat un fotomodel mai bun pe capotă. Ci fiindcă EBA este un subiect în viața publică deoarece tacsu, Traian Băsescu, a pus-o ca și candidat pentru Parlamentul European, partidul a pompat bani (mulți!) și resurse (uriașe!) în EBA și a susținut-o în campanie, iar apoi populația i-a dat voturile suficiente și necesare pentru ca EBA să reprezinte România în Europa.

În plus, cel care a recomandat-o și-a împins-o, nu este soarta crudă și nedreaptă, ci Traian Băsescu, cel mai ales român din toate timpurile! Și încă nu i-a ajuns, că acum candidează din nou la Primăria Capitalei.

Am scris la început despre cele trei calități pe care ar trebui să le aibă un candidat trimis de partid în Stat: calitate profesională, calitate managerială și calitate etică. Ce n-am scris este că aceste calități nu au valoare și nu funcționează decât împreună. Iar Băsescu este exemplul perfect pentru a justifica de ce este obligatoriu ca un candidat să dețină toate cele trei calități. Una fără alta nu se poate.

Poate că Băsescu este un profesionist. Poate că este și un bun manager. Dar sigur este lipsit de etică. Faptele vorbesc. Iar situația că alegătorii au fost, și sunt dispuși, în continuare, să treacă cu vederea acest handicap, această gravă boală, arată că Băsescu nu este un caz izolat, nu este un moment trecător în tulburata istorie etică a societății noastre, ci ne aflăm în fața unei pandemii. Pandemia de băsiști. Oare lucrează cineva la un vaccin?

Un editorial de Călin-Liviu Georgescu

Comentează acest subiect pe Facebook

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT