Mesajul lui Sfântul Gheorghe de la Sfântul Gheorghe

Foto: Călin-Liviu Georgescu

Orașul Sfântul Gheorghe are două statui ale sfântului Gheorghe. Una, cea ”clasică” este o copie a unei statui a Sfântului Gheorghe amplasată în Praga. Statuia din Praga are peste 550 de ani vechime, a fost comandată de împăratul Carol al IV-lea și a fost turnată în bronz de doi meșteri clujeni. O copie a acelei statui a fost realizată recent de niște studenți de la facultatea de sculptură din Budapesta și a fost amplasată în centrul istoric al orașului Sfântul Gheorghe în anul 2012. Alte două copii ale statuii din Praga se află la Cluj și Budapesta, într-un fel de triunghi simbolic al afirmării maghiarismului.

Sfantul Gheorghe 2
Sursa foto: Wikipedia
Dar a doua statuie este mult mai interesantă. Montată în centrul comercial al orașului în 1990, statuia îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe nu călare, ucigând balaurul, ca în iconografia tradițională creștină, ci în zbor, călărind balaurul, în plină luptă cu monstrul. Este o lucrare de artă modernă care propune o mai profundă filosofie a existenței. Între cele două statui, o prefer pe aceasta. Aici, mesajul artistului pune accent, nu pe victorie, ci pe luptă. Balaurul, o personificare a răului, a diavolului, nu este doborât și invins, ci se află în plin zbor. Odată cu el, călare pe balaur, zboară și luptătorul, iar statuia prezintă momentul în care balaurul, care se simte amenințat de călătorul cu suliță, se întoarce să-l ucidă.

Sfantul Gheorghe 3
Sursa foto: Călin-Liviu Georgescu
Și iată-l pe Sfântul Gheorghe în fața unei dileme fără ieșire. Aflat într-un echilibru instabil pe spatele balaurului zburător, Sfântul are două opțiuni, ambele proaste. Prima, să fie ucis de balaurul care a întors capul ca să muște din el. A doua, să înfigă sulița în balaur. Doar că nu poate face asta, căci balaurul s-ar prăbuși din zbor, ucigând-i pe amândoi. Astfel, sfântul Gheorghe, alege a treia cale. Să se apere, punând între el și balaur, sulița. Acum sunt prinși într-o situație fără ieșire, într-o luptă fără sfârșit, pentru că, pur și simplu, altfel nu se poate. Dacă învingi, mori. Dacă renunți la luptă, iar mori. Nici om, nici balaur, nu se pot desprinde din încleștare. Astfel, viața, zborul, lupta și povestea continuă la nesfârșit. Nu există învingători. Există doar luptă.

Sfantul Gheorghe 4
Sursa foto: Călin-Liviu Georgescu
Pentru noi, cei de azi, mesajul acestui Sfânt Gheorghe este o poveste a vieții noastre de zi cu zi. Căci, știm, în sinea noastră, că victoria noastră asupra răului este doar un mit. Ne-o dorim aprig, desigur, dar simțim că gestul decisiv, lovitura letală asupra răului ne-ar fi fatală și nouă, fiindcă răul, balaurul, monstrul, nu se află undeva, în afara noastră, ci chiar în noi. Suntem și sfinți, și monștri. Și îngeri, și diavoli. Și buni, și răi. Sau, în cuvintele împăratului roman Marcu Aurelius, ”viața nu este rău sau bine, ci doar o arenă unde răul și binele se pot manifesta”.

Statuia lui Sfântul Gheorghe de la Sfântul Gheorghe a stârnit, încă de la instalare, multe controverse. Unii au obiectat stilul modern. Alții, mesajul non-conformist. Mi se pare normal. Este un semn că mesajul acestui neobișnuit Sfânt Gheorghe ar putea fi chiar adevărul.

Un editorial de Călin-Liviu Georgescu

Comentează acest subiect pe Facebook

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT