Din cașcaval venim și-n cașcaval ne întoarcem

Foto: Wikimedia Commons

Trebuie că este adevărat când zice popa că păcatele îl însoțesc pe om toată viața, fiindcă, iată, în această campanie, aceste păcate au ieșit la lumină și ne stau înainte. Nu la modul figurat, ci în mod real, sub forma politicienilor expirați și de tristă amintire care candidează sau susțin candidați la locale.

Calin Georgescu
Călin-Liviu Georgescu, editorialist 10today.ro
În această listă de păcate politice, fostul președinte al României, Traian Băsescu, este cap de serie ca și candidat la primăria Capitalei. Băsescu a mai fost primar al capitalei (un mandat cu scandaluri și fără realizări), primul primar al Mileniului, fiindcă a deținut mandatul timp de patru ani, din 2000 și până în 2004, când a fost ales Președintele țării. În mod bizar și perfect ne-onorabil, deși în linie cu prestația sa publică, Băsescu se întoarce acum la origini și candidează iar la Primărie. Candidatura sa este, probabil, o premieră absolută în politica mondială, fiindcă niciun politician ajuns pe piscurile demnității nu coboară înapoi la poale, la munca de jos.

E ca și cum o găină care s-a transformat în vultur ar vrea să devină iar găină când iese la pensie. Desigur că este greșit, că este o jignire și pentru vulturi, și pentru găini. Vulturii ar trebui să intre în istorie, nu în administrație. Iar găinile ar rămâne fără motivația ascensională. La ce bun să te străduiești să-ți depășești condiția dacă, în final, tot o găină rămâi?

Băsescu nu este singur în mica și deplorabila sa aventură șemcherească, menită să încurce pe toată lumea, nu să ajute pe cineva, asta dacă nu punem la socoteală micuța sa creație politică, PMP, care va beneficia oarecum de pe urma candidaturii fondatorului său, deși acel beneficiu nu va fi respectabilitatea.

Băsescu este decât cap de afiș în această defilare de monștri sacri ai decrepitudinii politice, precum scheletul de dinozaur care te întâmpină când intri la Antipa. Alți mici foști măreți îl urmează în această întreprindere electorală gerontologică. Piedone, care n-a învățat nimic din tragedia de la Colectiv (pe care a ocazionat-o ca primar), a fugit din sectorul 4 și candidează la 5, sub forma unui bătrânel șontorog care lipește etichete pe stâlpi. Vanghelie, nu mai necesită prezentări mai ales că, omenește vorbind, e bine să tindem în sus, nu în jos, spre mocirlă.

Galeria deficiențelor de caracter ar fi incompletă fără cuplul Mitică-Roman, acești Romică și Palade ai vieții publice și politice, deși aici este vorba despre viața de apoi, fiindcă, pentru omul normal și în toate mințile, ei sunt morți și îngropați, nu ca persoane, desigur, ci ca persoane publice. De ce se afișează Firea cu ei? Nu știu. Sau, vorba unui amic, când ceva nu are sens, este vorba despre multe parale la mijloc. Probabil că are dreptate.

Contributor cu un procent anormal de mare (pentru o țară dezvoltată) la PIB, Bucureștiul este noul Eldorado al primarilor. Atât de atractiv este încât, iată, scoală și morții politici din morminte și-i atrage spre mormanul de aur cu o putere supraomenească. Micul Paris? Nu. Marele Cașacaval! E timpul să scoatem pisica. Iar avem șobolani.

Un editorial de Călin-Liviu Georgescu

Comentează acest subiect pe Facebook

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT