Cu silă rece

Foto: wikipedia.ro

În urmă cu exact un an, atunci când devenise limpede că fetele din Caracal nu mai sunt în viață și că Poliția trage de timp, doi dintre monștri sacri ai presei, două adevărate Godzille ale opiniei publice, jurnaliștii Bogdan Chirieac și Sorin Roșca-Stănescu, apăreau la TV și declarau la unison: ”Complicitățile scandalului din Caracal ar putea ajunge până sus, în politică”.

Calin Georgescu
Călin-Liviu Georgescu, editorialist 10today.ro
Auzindu-i, m-am mirat că doi jurnaliști așa de experimentați, unși cu toate alifiile (Stănescu trecând el însuși, atât prin politică, cât și prin pușcărie, ca urmare a trecerii prin politică) consideră că ”politica” se află undeva, sus, fiindcă este îndeobște acceptat ca, noi, cetățenii, să considerăm că politica și politicienii sunt o mizerie și se află undeva jos, jos de tot. Nu sus.

A trecut un an de atunci, și ancheta de la Caracal este nicăieri, iar politica este în iad. Oricât am încerca, este greu, dacă nu cumva imposibil, de acceptat ideea Roșca-Chirieac, cum că politica s-ar afla undeva sus, în aerul rarefiat și pur al înălțimilor spiritului omenesc, ca un fel de spațiu pur unde trăiesc Politicienii, acești asceți ai doctrinelor benefice socio-umanist-științifice, niște Gandalfi-cei-Albi care nu pot fi corupți pentru a pune botul la chestii lumești, cum ar fi să ia parale de la interlopi, să facă sex cu minore și să asigure protecția mafioților. Sună prea SF.

Dimpotrivă, mai realist este să zici că nu interlopii au penetrat Politica, această fortăreață a politicienilor incoruptibili, ci politicienii sunt chiar interlopii. Știu, pare prea simplu ca să fie adevărat, dar asta pentru că este prea adevărat ca să fie complicat. Explic. Începând încă de acum 30 de ani, din haduceștii ani ai guvernării Iliescu-Roman, absolut fiecare activitate criminală ilegală, mafiotă, de luat cu japca, de furat prin Lege, HG și OUG, de băgat și scos din vamă fără acte, de traficat persoane, minore, droguri și arme, resurse naturale, active de stat și private, clădiri de patrimoniu, șamd, șamd, șamd, absolut fiecare activitate pedepsită de Codul Penal a fost pusă pe roate de către politicieni și apoi plasată spre administrare curentă unor oameni de încredere, de paie, sau ambele, pentru a fi transformată în sursă de venit pentru finanțarea partidelor, a carierelor politice și, desigur, a politicianului însuși, că și lu’ gura lui îi e foame.

De acceea, azi poți să zici că nu există activitate infracțională care să nu fi fost pornită, girată, dezvoltată și protejată de politicieni, ba adesea chiar cu intensa și interesata colaborare a mass media, mai exact cu colaborarea jurnaliștilor și a mogulilor de presă mari și mici, printre care se află și mulți celebri Everești ai presei, cum ar fi, de exemplu, și cei doi aștri ai presei menționați aici, două corpuri astrale din mass media care, hai să fim sinceri, nu scriu ei nici chiar atât de bine, și nici nu sunt chiar așa de stevejobi încât să devină milionari prin condei. Că la noi, la români, marii scriitorii sunt ca dudele, îi găsești pe toate drumurile, dar degeaba. În România, valoarea nu produce. Frecatul de politicieni, da.

D-aia zic, așa cum câinele nu mușcă mâna care l-a hrănit, tot așa și veteranii presei sunt dresați să zică despre politicieni că sunt lumini umblătoare, oameni-licurici care îți arată calea prin bezna destinului din pură plăcere și pe gratis. Nu-i condamn, nu-i înjur, dar nici nu-i mai bag în seamă. Ei așa au învățat, atât știu ei, atât zic. Dar mă uit la ei ca vrabia sătulă la râme. Cu o silă rece.

Un editorial de Călin-Liviu Georgescu

Comentează acest subiect pe Facebook

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT