Download orice? Gata!

Foto: Pikist

Cum ar fi să poți descărca întregul conținut Netflix în mai puțin de o secundă? Nu e vreo ofertă nemaipomenită Digi, Telekom, Orange, etc. ci performanța extraordinară realizată de o cercetătoare, Lidia Galdino, care a lucrat la două companii, Xtera și KDDI Research.

Noul record mondial pentru rata de transmitere a datelor pe Internet este de 178 terabiți pe secundă, adică 178.000 megabits pe secundă. Viteza obținută este de cinci ori mai mare decât cea obținută în laborator de o echipa japoneză care deținea recordul mondial de viteză a internetului.

Câteva amănunte pentru cunoscători, într-un limbaj necunoscut majorității…
Echipa a reușit să atingă viteze de transmisie atât de mari prin transmiterea datelor într-o gamă mult mai largă de culori deschise sau lungimi de undă, decât cele utilizate în mod obișnuit în fibra optică. Sistemele de infrastructură actuale utilizează o bandă cu spectru limitat cu 4,5 THz. Cu toate acestea, există sisteme de 9 THz care intră în prezent pe piață. Sistemul pe care cercetătorii l-au dezvoltat utilizează 16.8 THz și combină diferite tehnologii de amplificare necesare pentru a crește puterea semnalului pe lățimea de bandă mai largă. De asemenea, echipa maximizează viteza dezvoltând noi constelații de modelare geometrică și manipulând proprietățile fiecărei lungimi de undă individuale. Cercetătorii remarcă faptul că viteza pe care au obținut-o este apropiată de limita teoretică a transmiterii datelor evidențiată de matematicianul Claude Shannon în 1949.

Fibra 2
Sursa foto: needpix.com
Revenind la detaliile pe care le înțelegem, unul dintre avantajele majore ale tehnicii dezvoltate de cercetători este aceea că ea poate fi implementată pe sistemele de infrastructură existente în mod eficient din punct de vedere al costurilor. Actualizările vor necesita amplificatoare amplasate pe rutele cu fibre optice la intervale de 40 până la 100 de kilometri . Modernizarea amplificatoarelor din Marea Britanie ar costa, în medie, 16.000 de lire sterline în comparație cu costul instalării de noi fibre optice, care poate ajunge la un cost de 450.000 lire sterline pe kilometru în zonele urbane.

Nu ne ramâne, așadar, decât să așteptăm ofertele operatorilor români și să ne lăudăm în continuare cu faptul că suntem a treia țară din lume la viteza internetului. Fără a aminti prea des totuși despre sutele de școli care se pregătesc să înceapă școala online fără acces la internet.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT