Distrugerea din interior. Calul troian al cancerului

Foto: Skeeze/Pixabay

Cercetătorii de la Institutul Max Planck au descoperit un nou mod de a lupta împotriva cancerului prin introducerea unor fibre moleculare în celulele canceroase.

Acestea sunt inofensive pentru celulele sănătoase, dar, pe măsură ce întâlnesc mediul specific canceros, se dezvoltă într-o rețea, activând secvența de autodistrugere a tumorii.

Cancer 2
Sursa foto: Institutul Max Planck
În prezent, cele mai bune arme contra cancerului le reprezintă radiațiile și chimioterapia și, cu toate că rezultatele acestora sunt dovedite, ele acționează mai mult ca un tun decât ca o pușcă cu lunetă, lezând și celulele sănătoase în timpul procesului. Aceasta înseamnă că pacientul dezvoltă o serie de efecte adverse nedorite.

Un mod eficient de a distruge doar celulele canceroase, neafectându-le pe cele sănătoase, este să profităm de mediul unic din interiorul unei tumori. Acesta este obiectivul noului studiu.

“În țesutul canceros, mediul este mai acid decât într-un țesut normal”, spune David Ng, cercetătorul-șef al acestui studiu. “Mai mult, în celulele cancerose se găsesc mai multe molecule reactive, din cauza activității metabolice crescute – ne vom folosi de acest lucru”.

În acest sens, echipa de cercetători a creat niște fibre moleculare care vor fi introduse în trupul pacientului, ele pătrunzând atât în interiorul celulelor canceroase, cât și în cele sănătoase. Aceste fibre sunt create din secvențe de peptide care se conectează între ele în funcție de mediul pe care îl întâlnesc. În timp ce celulele sănătoase rămân neatinse, fibrele se dovedesc letale atunci când întâlnesc mediul specific canceros – aciditate și mai multe molecule reactive oxidante.

Odată expuse acestui mediu, fibrele încep să se unească, formând o structură de tip rețea care crește în interiorul celulei canceroase. Cercetătorii spun că aceste rețele sunt îndeajuns de stabile pentru a deforma celula canceroasă într-un mod în care aceasta nu se poate apăra, ducând într-un final la moartea acesteia.

Această metodă nu afectează celulele sănătoase, ea rezolvând o problemă persistentă a chimioterapiei, faptul că tumorile dezvoltă rezistență în timp.

În timpul testelor de laborator pe culturi de celule canceroase, echipa a demostrat eficacitatea acestei metode, reușind să distrugă tumorile într-un timp de doar 4 ore.

Cercetarea se află încă într-o formă incipientă, ea nefiind încă testată pe animale, cu atât mai puțin pe oameni. Între timp, cercetătorii lucrează la eficientizarea metodei pentru a-i oferi o precizie mai mare și la găsirea unei soluții pentru dizolvarea rețelelor, după ce celulele canceroase au fost distruse.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT