Cu masca pe figură și uraganul pe urme. Laura și Covidul

Foto: The Weather Channel

Furtuna tropicală Laura, pe care meteorologii americani o monitorizează de ceva timp, este deja un catastrofal uragan de categoria 4, astăzi, când va atinge coastele statelor Texas și Louisiana. Îngrijorarea suplimentară este însă că va răspândi virusul Covid 19, așa cum nimic nu a făcut-o până acum. Iată de ce.

Jumătate de milion de americani din zonele litorale au fost deja notificați să își părăsească de urgență domiciliile aflate în calea urganului. Iar evacuările pe scară largă pe care le pregătesc autoritățile ar putea viza 2, 3 milioane de americani amenințați de ”inundații catastrofale și vânt cu viteză de 160 km/h”. “Ne pregătim pentru uraganul Laura, în timp ce răspundem și la o pandemie”, a spus guvernatorul Texasului, Greg Abbott, care adaugă. ”Doar pentru că un uragan vine în Texas, nu înseamnă că virusul dispare. COVID-19 va fi în Texas pe tot parcursul uraganului”.

El a spus că sute de autobuze vor fi folosite pentru evacuări, iar oficialii vor viza asigurarea distanțării sociale și vor pune la dispoziție substanțe dezinfectante. COVID-19 a lovit puternic Texas, statistici ale oficialităților locale din domeniul sănătății arată că s-au înregistrat deja peste 586.000 de cazuri confirmate și peste 11.000 de decese. În Louisiana, boala afectează peste 144.000 de cazuri și a făcut 4.700 de victime. Cu milioane de rezidenți forțați să se deplaseze, riscul de infectare, atât in zonele de origine cât și în cele de destinație, crește exponențial, arată un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Universitatea Columbia și Uniunea Oamenilor de Știință.

“Multe dintre statele cele mai predispuse la uragan au experimentat recent unele dintre cele mai mari rate de creștere COVID-19 din țară”, a comentat unul dintre coautori, Kristy Dahl. ”În fiecare scenariu pe care l-am analizat, evacuările din calea uraganului provoacă o creștere a numărului de cazuri COVID-19. Minimizarea acestei creșteri depinde de plasarea oamenilor în destinații cu rate mici de transmitere a virusului și de a ne asigura că ratele de transmisie rămân scăzute chiar și atunci când există un flux de evacuați.”

Lucrarea, a cărei versiune a fost lansată la începutul acestei luni, a simulat o evacuare ipotetică în care locuitorii din Palm Beach, Broward, Miami și Monroe au fugit din calea unui uragan de categoria 3. Rezultatele sunt îngrijorătoare și indică o creștere a cazurilor noi de Covid-19, de la 10.000 până la 61.000.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT