China și India, în prag de război. O problemă planetară

Foto: Jai Bhutani/Pixabay

Cea mai gravă situație internațională a momentului este, fără îndoială, cea de la granița indo-chineză, acolo unde, pentru prima dată în ultimii 45 de ani, au răsunat focuri de armă. Îndelung disputată, linia de demarcație din munții Himalaya cuprinde râuri, lacuri și multă zăpadă, iar fiecare dintre cele două mari puteri nucleare are propria hartă.

China acuză de această dată trupele indiene că au traversat ilegal frontiera disputată şi au tras focuri “provocatoare” asupra soldaţilor săi care patrulau. Gărzile chineze au fost “forţate să ia măsuri”, a spus pentru BBC un purtător de cuvânt al armatei, fără a detalia natura acestora. Potrivit presei chineze de stat, trupele indiene „au trecut ilegal Linia de Control Actual (ALC) în regiunea montană Shenpao, lângă malul sudic al lacului Pangong Tso”.

Armata China
Sursa foto: Wikimedia Commons
Acțiunea Indiei “a încălcat grav acordurile conexe încheiate de ambele părţi, a stârnit tensiuni în regiune şi are o natură foarte ticăloasă”, a spus colonelul Zhang Shuili. În 1996, New Delhi și Beijing au convenit că nici una dintre părți „nu va folosi forța împotriva celeilalte prin orice mijloace”. „Nicio activitate armată a vreunei părți nu va depăși Linia Controlului Actual”, se arată în acord.

Printr-un comunicat, ministerul apărării din India a negat acuzația și a spus că în niciun moment Armata nu a trecut peste Linia de Control Actual și că nu a recurs la niciun mijloc agresiv, inclusiv la focuri de armă. “China continuă să întreprindă activități provocatoare pentru a escalada tensiunile, iar PLA (Armata Populară de Eliberare a Chinei) a încălcat flagrant acordurile și a efectuat manevre agresive, atât la nivel militar, cât și diplomatic și politic”, se mai arată în comunicatul Armatei Indiene.

Diferendul apare în contextul în care relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat constant în ultimele luni. În iunie, pe crestele munților au avut loc confruntări fără arme de foc între militarii celor două țări, soldate cu moartea a 20 de indieni și a unui număr neprecizat de chinezi. Ultimul incident armat între cele două mari puteri a avut loc în 1975, când 4 soldați indieni au fost împușcați în zona de graniță. Tensiunile sunt însă mult mai vechi, China învingând India după un razboi în 1962.

Butoiul de pulbere din Himalaya începe să îngrijoreze și restul lumii. Săptămâna trecută, președintele SUA, Donald Trump declara că situația dintre India și China este „foarte urâtă” și că Statele Unite sunt „gata să ajute”.

Cristopher Clary, politolog la Universitatea de Stat din New York din Albany și fost oficial al Pentagonului atenționează că ”atât India cât și China au o mare putere de foc în regiune, astfel încât lucrurile ar putea deveni rapid urâte dacă restricția asupra armelor de foc devine inoperantă”. În fine, Rusia a încercat săptămâna trecută o mediere a conflictului punând la aceeași masă cei doi miniștri ai apărării. Întâlnirea de la Moscova, prima după ciocnirile din luna iunie, pare că a rămas fără vreun efect.

Ba chiar dimpotrivă, dacă privim la situația actuală: cele mai mari două națiuni ale lumii, puteri nucleare, față în față, pe picior de război.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT