Britanicii iau cu asalt Europa

Foto: Wallpaperflare.com

Numărul cetățenilor englezi care emigrează în țări din Uniunea Europeană a crescut cu 30 la sută în perioada scursă de la Brexit și până în prezent. Într-o analiză realizată de Eurostat împreună cu OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) se arată că în perioada 2008 – 2015, în medie anuală, aproximativ 57.000 de supuși ai coroanei britanice au ales să-și petreacă restul vieții în Europa.

Ultimii trei ani, însă, au marcat o creștere galopantă, media anuală ajungând la aproximativ 74.000. Același studiu arată o creștere de 500% (cinci sute la sută!!!) a celor care nu se mulțumesc doar să plece din Marea Britanie către țări UE, dar mai și renunță la cetățenia britanică, cerând imediat să devină cetățeni cu drepturi depline ai statului de adopție. Între statele adoptive, Germania reprezintă capul de listă, cu o creștere a cererii pentru cetățenie de, atenție, 2000%. Ca dovadă, 31.600 de britanici au devenit cetățeni germani în cei 4 ani scurși de la referendumul de ieșire din UE. O așa-zisă “dezertare” are de obicei loc atunci când populația unei țări este lovită de o criză politică majoră, dictatură (de exemplu) sau atunci când o criză economică prelungită lasă familiile fără mijloace de subzistență. Dar niciunul din aceste potențiale necazuri nu are loc efectiv în Marea Britanie. Și atunci?

Brexit 2
Sursa foto: Pixabay/Pete Linforth
Răspunsul este simplu, Brexit. Acordul de divorț semnat în ianuarie 2020, nu garantează pe deplin drepturile britanicilor la liberă circulație, rezidență și, mai ales, muncă în țările UE, iar acest lucru a avut un efect nescontat de politicienii conservatori aflați la originea ieșirii din blocul comunitar. Brexit-ul a creat un sentiment de frustrare atât de puternic pentru suporterii unei Europe unite, încât cei mai mulți dintre englezii care trăiesc astăzi în țări UE au luat decizia plecării din UK pe picior, într-un acces de impulsivitate aproape irațională, considerând că Marea Britanie și mai ales conaționalii votanți ai “independenței” nu mai reprezintă reperele unei vieți sigure și îndestulate în propria țară.

În plus față de motivația emoțională și percepția unei adevărate rupturi între naționaliști și “europeni”, englezii care au obținut deja cetățenie în țările UE de adopție beneficiază de drept de muncă, spre deosebire de cei care n-au renunțat la cetățenia britanică și, prin consecință, nu-și mai pot oferi serviciile în Europa, în profesii bănoase cum sunt arhitectură, contabilitate, drept, sănătate sau traduceri.

Cel mai mare salt numeric în fenomenul migrației s-a înregistrat în Spania, unde trăiesc acum aproximativ 400.000 de englezi. Dacă între 2008 și 2015 se înregistra o cerere medie anuală de numai 2300 de cetățenii, ultimii doi ani au adus în Spania încă 22.000 de britanici, de cinci ori mai mulți decât în trecutul apropiat. A doua cea mai căutată țară pentru emigrație este Franța. După referendum, numărul englezilor care trăiesc permanent în această țară a crescut de 10 ori, ajungând în ultimii doi ani la 10.000 de persoane. Germania este și ea în top, jumătate din cei 120.000 de britanici aflați pe teritoriul său se află într-un proces de obținere a cetățeniei germane.

Cercetarea sociologică ne mai spune că umflarea cifrelor cetățenilor britanici care cer cetățenie în țări membre UE arată o tendință clară pentru un angajament de lungă durată, chiar pentru tot restul vieții, precum și dorința de integrare și realizare profesională în țările de adopție. Oamenii se străduie să învețe repede și bine limba locală, se implică în problemele societății și își trimit copiii în școli în care învață împreună cu nativii, considerând că drumul înapoi spre “casă” nu mai este o opțiune de luat în seamă.

Așadar, atenție români, bulgari sau polonezi, începând cu 2020 concurența pentru un loc de muncă bine plătit în țările UE va crește semnificativ. Britanicii dau năvală și, după cum ne amintește istoria, sunt atât de greu de oprit!

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT