Avocat și procuror, Nadal și Federer sunt adversari și în afara terenului de joc

Foto: Wikipedia/Wikimedia Commons

Discuții aprinse legate de “on-court coaching” în timpul turneului de grand slam de la New York. On-court coaching este termenul folosit în tenisul profesionist pentru modalitatea prin care antrenorul poate comunica cu jucătorul său în timpul unui meci, dându-i acestuia sfaturi de natură tehnico-tactică în legătură cu modul în care își poate învinge adversarul.
Coachingul în timpul meciurilor de tenis nu este nou, el a fost introdus acum 8 ani în concursurile WTA, în toate categoriile de turnee feminine, mai puțin la cele 4 concursuri de Grand Slam, unde regula nu se aplică, în continuare.
Dar, în concursurile masculine, regula instituită de la început de ATP rămâne neschimbată: “Jucătorii nu pot primi sfaturi (coaching) pe parcursul unei partide de tenis masculin. Comunicarea prin orice mijloace, audio sau prin semne vizibile de la distanță, între jucător și antrenorul său vor fi interpretate ca fiind “coaching”.”

Întrebarea care se pune acum este dacă într-o lume care evoluează cu viteză, aceasta regula mai poate fi benefica pentru tenis. E doar o cutumă bună de aruncat la gunoi, ca multe altele, sau trebuie păstrată?

Nadal 1

Rafa Nadal este de partea schimbării. În conferința de presă de după meciul dramatic cu Del Potro, Rafa a declarat că “este stupid că după ce îți cari antrenorul după tine în toată lumea și te antrenezi zilnic sub bagheta lui, să nu poți primi sfaturile lui în momentele cele mai importante din timpul unui meci oficial”. Într-un fel așa e, dacă te uiți la multe alte sporturi. Fie că o fac de pe margine, strigând pur și simplu la jucători, fie că transmit prin radio sfaturi tactice chiar în timpul desfășurării unor faze cruciale, fie că cer time-out pentru a-și readuce echipa în avantaj, staff-urile tehnice din majoritatea sporturilor profesioniste își impun permanent viziunea asupra sportivilor pe parcursul meciurilor jucate. Dar de ce nu și în tenis?

Federer 1

Roger Federer, considerat unanim ca fiind cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor, este cel mai aprig adversar al schimbării regulii de not-coaching în timpul meciurilor, pe două considerente: “Mi se pare că în tenis trebuie să fii totalmente pe propriile picioare ca jucător, un meci reprezintă o luptă între doi sportivi, fiecare cu personalitatea și cu talentul său personal. În al doilea rând, nu toți suntem la fel de potenți financiar, deci nu toți putem plăti stafuri la fel de profesioniste și asta creează un mare dezavaj tocmai jucătorilor tineri aflați la început de drum”. Un punct de vedere care ne arată din nou că Federer nu este doar un campion care se gândește numai la el însuși. Tenisul rămâne un sport prin excelență individual în care aspectul mental, calitatea controlului psihologic asupra exprimării jucătorului în teren face ca sportivi excepționali din punct de vedere fizic să fie spulberați constant de maeștrii controlului de sine. Și Roger Federer rămâne de departe cel mai bun exemplu.

Dar argumente de genul ăsta pălesc în fața banilor și dacă măsurătorile ATP conduc înspre ideea că intervențiile antrenorilor măresc ratingurile tv în timpul transmisiunilor “live” de tenis, cu siguranță schimbarea va avea loc într-un viitor nu prea îndepărtat. Primul pas este deja setat, turneele Masters 1000 sunt propuse pentru “on-court coaching”, în curand vom putea urmări și în competiția masculină, tenis și…discuții.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT