Alexei Navalny a fost otrăvit. Din nou. Update 24 August

Foto: Wikimedia Commons

Update 24 August

Alexei Navalny a fost transportat la o clinică din Berlin, iar starea sa este stabilă. El este în continuare inconștient, fiind în comă indusă medical. Susținătorii săi spun că ar putea fi prea târziu pentru ca substanța ingerată să mai poată fi depistată.
Autoritățile ruse nu au lăsat-o pe soția lui Navalny să intre în contact cu medicii germani, de teama de a nu fi dezvăluite informații medicale despre starea acestuia.


Update 21 August

Medicii care îl tratează pe Navalny susțin că acesta nu a fost otrăvit și blochează transferul său la un spital din Occident.
Starea lui Navalny este în continuare gravă, el aflându-se în comă de ieri. Medicii neagă ipoteza că acesta ar fi fost otravit și susțin că au descoperit că Navalny ar suferi de o boală a metabolismului pe fondul unei glicemii scăzute.

Alexander Murakhovsky, medicul curant al lui Navalny susține că  pe hainele și mâinile acestuia au fost descoperite urme de substanțe chimice industriale.
Susținătorii lui Navalny spun că fiecare minut contează și cer evacuarea acestuia la un spital din Occident. Un aeronavă medicală germană a aterizat la Omsk, în ideea transferului lui Navalny la o clinică din Germania.

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a lui Navalny spune că “interzicerea transferului lui Alexei Navalny este doar o manevră a Kremlinului de a trage de timp, astfel încât urmele de otravă din corp să nu mai poată fi depistate”.

Atât Angela Merkel, cât și Emmanuel Macron au confirmat, într-o conferință de presă comună, disponibilitatea celor două țări pentru a-i oferi tratament de urgență lui Navalny, în condițiile în care acesta se presupune că ar fi fost otrăvit ieri.
Mai jos, știrea inițială.


Alexei Navalny este internat la secția de terapie intensivă a spitalului de urgențe din orașul siberian Omsk, unde a fost adus în stare de inconștiență survenită în urma consumării unui ceai negru.

Conform tweet-ului postat în această dimineață de purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, Navalny se afla la bordul unui avion de pasageri pe ruta Siberia – Moscova, când starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid. El i-a cerut colegei sale să-i vorbească pentru a-și putea menține concentrarea mentală pe care simțea că o pierde, în timp ce fața sa se umpluse de transpirație, semn al unei alergii sau intoxicări.

Ulterior, Navalny s-a deplasat până la toaleta avionului, unde, după mai multe minute, a fost găsit inconștient. Considerând că bărbatul se afla în pericol de moarte, echipajul avionului de linie a luat hotărârea aterizării pe cel mai apropiat aeroport, astfel că Navalny a fost în final adus la spitalul din Omsk. Aceeași purtătoare de cuvânt s-a declarat convinsă că otrăvirea celui mai mare opozant al regimului Putin are legătură cu începerea campaniei electorale pentru alegeri locale și regionale care vor avea loc în toamna acestui an.

Vyaceslav Gimadi, avocatul Fundației Navalny, a cerut imediat deschiderea unei anchete penale pentru stabilirea circumstanțelor și motivelor pentru care a fost otrăvit Navalny. “Nu am nicio îndoială că Alexei a fost otrăvit, ca răzbunare a regimului pentru activitățile lui anti-corupție și a pozițiilor sale politice” a mai spus Gimadi într-un tweet transmis în această dimineață.
Se pare că Alexei Navalny ar fi fost otrăvit cu o substanță încă necunoscută care ar fi fost turnată în ceaiul pe care acesta l-a băut în cafeneaua aeroportului din Tomsk. De altfel, medicii de la spitalul din Omsk spun că efectul potențialei otrăvi este potențat de ceaiul fierbinte care ajută la o absorbție în sânge foarte rapidă. Conform declarației purtătorului său de cuvânt, care îl însoțea pe Navalny în calatoria sa în Siberia, acesta se află în comă în acest moment și este ventilat mecanic. De asemenea, medicul șef al departamentului de toxicologie al spitalului regional din Omsk a declarat agenției de stat Tass că starea pacientului este foarte gravă, dar nu a putut oferi deocamdată un diagnostic pentru condiția lui Navalny.

Alexei 2
Sursa foto: Evgeny Feldman, Wikipedia
Alexey Navalny este de departe cel mai mare oponent al regimului de la Moscova, în special al lui Vladimir Putin. El este un avocat în vârstă de 44 de ani, iar activitățile sale de dezvăluire a nenumăratelor acte de corupție ale regimului, precum și reprezentarea și apărarea oricarei persoane care este abuzată de stat pentru opinii politice antiguvernamentale, au facut din el o țintă permanentă, find bătut, arestat, judecat și condamnat în nenumărate ocazii în ultimii ani.

Alexei 3 1
Sursa foto: Wikipedia
Cu un an în urmă, aflându-se în închisoare ca urmare a faptului că ar fi organizat o demonstrație neautorizată, Navalny a fost transportat de urgență la spital după o primă tentativă de otrăvire. El a postat apoi o fotografie cu fața sa umflată și ochii aproape complet închiși și umflați căt două mingi de ping-pong, spunând că “oamenii care sunt la putere în Rusia sunt foarte proști, te-ai aștepta ca acțiunile lor să fie rezultatul unor strategii raționale dar, de fapt, ei sunt doar proști, grobieni și obsedați de bani”.

Alexei 4
Sursa foto: Evgeny Feldman, Wikipedia
În 2018, Alexey Navalny a încercat să-l concureze pe Putin la alegerile prezidențiale dar, în cele din urmă a fost obligat de “justiție” să renunțe, ca urmare a unor acuzații de corupție inventate. Altă dată, în 2017, câțiva “tovarăși” de nădejde l-au atacat pe stradă în centrul Moscovei, stropindu-l cu o substanță necunoscută în față, care i-a afectat vederea de la ochiul stâng.

În ultima perioadă, el a realizat o adevarată rețea de oficii ale organizației sale pe tot teritoriul Rusiei, încercând să pregătească politicieni noi care să poată concura în viitoarele alegeri locale contra celor aflați de atât de mult timp la putere, reprezentanții Rusiei Unite – partidul prezidențial.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT