Alegerile americane, faza pe bani. Biden, Trump și bursa

Foto: Wikimedia Commons

Întreaga omenire așteaptă cu sufletul la gură alegerile americane din 3 noiembrie. Dincolo de politică, în SUA presa vorbește și despre bani, iar CNBC a ales 20 de strategi pentru un sondaj foarte interesant referitor la evoluția bursei dupa scrutin.

Majoritatea analiștilor chestionați de CNBC se așteaptă ca candidatul democrat Joe Biden să câștige cursa prezidențială a Statelor Unite, dar sunt împărțiți semnificativ în ceea ce înseamnă evoluția acțiunilor. Astfel, 14 din 20 au ales o victorie a lui Biden asupra lui Donald Trump, dar jumătate dintre ei se așteaptă ca S&P 500 să scadă în prima lună după alegeri.

Trump va câștiga majoritatea statelor roșii, dar va pierde Florida, iar asta îl va duce pe Biden la victorie, crede majoritatea celor chestionați. Victoria lui Biden este în general asimilată unei scăderi între 5 și 10 procente a bursei, temerile fiind alimentate de conturarea agendei de impozitare a lui Biden și de perspectiva supremației democraților în Senatul controlat acum de republicani. Întrebați despre varianta victoriei lui Trump, majoritatea analiștilor a indicat o creștere a acțiunilor la bursă cu până la 10 procente, consolidând ideea că Trump a fost un bun președinte pentru piețele de capital. Nu neapărat și pentru politica SUA.

Pesimiștii, mai numeroși în orice variantă, susțin că piața este supraevaluată, și doar zvonurile despre vaccinurile anti-Covid sau investițiile în energie și infrastructură o mențin la un nivel ridicat.
Respondenții sunt clar preocupați și de posibilitatea alegerilor contestate. Întrebați cu privire la implicațiile pe care un astfel de conflict ar avea-o pentru piețe, 11 analiști au prezis o scădere de 5-10%, iar alți cinci au spus că acesta ar fi mai mare decât 10%.

O președinție Biden este de așteptat să adopte o abordare moderată a relațiilor cu China, au spus mai mulți respondenți. Biden va continua să încerce repatrierea locurilor de muncă în Statele Unite, dar, după cum a spus un analist din sondaj, „Negocierile s-ar întoarce la stilul tradițional al diplomației.”

CNBC le-a oferit strategilor anonimatul în schimbul opiniilor lor; 19 din cei 20 de respondenți au avut sediul în Statele Unite, cu unul în regiunea Asia-Pacific. Casa Albă nu a răspuns până acum solicitării CNBC de a comenta sondajul.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT