Aisultan sau n-ai Sultan? Poveste din Kazahstan.

Foto: Aisultan Nazarbayev

Aisultan Nazarbayev (29), nepotul fostului președinte kazah, Nursultan Nazarbayev, a fost găsit mort în locuința sa din Londra. Primele informații vorbesc despre un banal atac de cord, dar povestea sa este mult mai complicată, un veritabil blockbuster cu spioni, dictatori, putere și mulți, mulți bani.

Moartea subită a lui Nazabayev survine la scurt timp după ce acesta anunțase că are dovezi privind corupția la nivel înalt între Rusia și Kazahstan, acuzându-și propria familie de lăcomie. De altfel, solicitase azil politic în Anglia, motivând că este hărțuit de mama sa, Dariga Nazarbayeva, puternica președintă a Parlamentului kazah, și că primește regulat amenințări cu moartea.

Aisultan2
Credit Foto: Aisultan Nazarbayev
Aisultan Nazarbayev, fost spion al serviciilor de securitate kazahe, educat la Londra, absolvent al Academiei Militare Regale Sandhurst (pare-se, la recomandarea Prințului Andrew) fusese pregătit de bunicul său, Nursultan Nazarbayev, pentru a-i succeda la cârma bogatului stat ex-sovietic. Trăia opulent, iar tabloidele britanice încă reaminteau despre căsătoria sa din 2013 cu fiica unui petro-miliardar din țara natală, la care Kanye West venise să cânte pentru două milioane de euro. Sau despre închisoarea cu suspendare primită după ce mușcase de mână un ofițer de poliție în timpul unui episod bahic și cu consum de cocaină într-un apartament din Londra. Jucase fotbal la Academia de tineret a lui Chelsea, iar presa britanică specula că o convorbire telefonică între Putin și Abramovich făcuse asta posibil, mai ales că transferul la Portsmouth s-a încheiat în anonimat.

Aisultan3
Credit Foto: Aisultan Nazarbayev
Istoria familiei lui Aisultan este de asemenea tenebroasă, cu morți suspecte sau lovituri de palat. Tatăl său, Rakhat, și el spion, a fost obligat de dictatorul Nursultan Nazarbayev să divorțeze, alungat din Kazahstan, și a murit suspect în 2015 (prin spânzurare) într-o închisoare din Viena.
Plină de lumini și umbre, așadar, viața lui Aisultan a devenit periculoasă în urmă cu șase luni, atunci când de la Londra, a adresat un apel public către poporul kazah: „Desigur, ei pot să ne urmărească, să ne omoare, să ne îndepărteze de libertate. Dar, credeți-mă, Dumnezeu este cu noi și vom câștiga”.

Astăzi, Aisultan rămâne doar o amintire pentru kazahi, iar mama sa, pe care o acuza fățiș, transmite un comunicat sec în care cere decență. “Familia mea este devastată de pierderea iubitului nostru Aisultan și cerem intimitate în acest moment foarte dificil.”- Dariga Nazarbayeva.
Iar presa din Kazahstan anunță convenabil, chiar dacă ancheta abia a început: “Cauza morții este stabilită. Se spune că insuficiența cardiacă este cauza preliminară. Alte detalii nu sunt dezvăluite încă”. – Tengrinews.kz.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT