A ajuns Trump și pe TikTok? Culisele unei tranzacții cu cântec

Foto: Pikist/Wikimedia Commons

Povestea TikTok în America pare a fi un roller-coaster cu suișuri și coborâșuri pline de senzații tari. După ce ByteDance, proprietarul chinez al TikTok, a respins ieri dimineață oferta Microsoft, începutul zilei a venit cu un anunț surpriză – Oracle va deveni „partenerul tehnologic” din SUA al ByteDance.

Wall Street Journal anunță că afacerea nu va fi o vânzare totală. Detaliile tranzacției nu sunt încă publice, dar vor fi transmise în curând autorităților de reglementare americane pentru aprobare.

Analiștii de bussines s-au grăbit să sublinieze că victoria lui Larry Ellison, președintele Oracle, este de fapt a președintelui Trump și au destule argumente.

Larry Ellison
Larry Ellison. Sursa foto: Wikimedia Commons
Ellison este unul dintre puținii magnați din tehnologie care îl mai susține în mod deschis pe Donald Trump. Ellison a organizat o strângere de fonduri pentru Trump în februarie, iar în august, când un reporter l-a întrebat pe Trump despre posibilitatea unui acord Oracle – TikTok, acesta a avut o reacție favorabilă. “Cred că Oracle este o companie excelentă și cred că proprietarul său este un tip extraordinar. Oracle ar fi cu siguranță compania cea mai potrivită”, a spus președintele.

ByteDance se află de câteva luni sub o presiune imensă în Statele Unite. Marea provocare este necesitatea de a satisface cerințele potențial conflictuale ale guvernelor SUA și cel chinez. Trump a amenințat că va închide TikTok din cauza suspiciunilor că guvernul chinez ar compromite confidențialitatea datelor americanilor sau ar exercita o influență nejustificată asupra conținutului pe care îl difuzează.

Guvernul chinez nu este mulțumit de posibilitatea ca o companie americană să profite de tehnologia sa și a anunțat la sfârșitul lunii trecute noi reguli pentru vânzările de tehnologie de inteligență artificială – reguli care se aplică aparent algoritmului prin care TikTok recomandă videoclipuri utilizatorilor săi. Aceasta înseamnă că ByteDance va avea nevoie de aprobarea autorităților chineze – precum și a administrației Trump, înainte ca orice acord să poată trece.

Zvonurile sugerează deja că oficialii chinezi ar prefera să vadă TikTok închis decât să creeze un precedent prin care guvernele străine să preia controlul platformelor sale tehnologice. Decizia ByteDance de a alege Oracle pentru un parteneriat, în dauna consorțiului Microsoft – Walmart (care viza preluarea integrală) pare a fi un efort de a respecta sensibilitățile guvernului chinez. Va fi oare de ajuns?

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT