911, apel de urgență! Nu trimiteți poliția!

Foto: GOFUNDME

O poveste tulburătoare petrecută în Utah inflamează din nou opinia publică americană și redeschide dezbaterea națională referitoare la modul de acțiune al poliției. Linden Cameron, un adolescent de 13 ani din Salt Lake City, suferind de autism, a fost împușcat de polițiștii chemați printr-un apel de urgență de mama acestuia.

Faptele, pe scurt: Golda Barton, mama lui Cameron, sună la 911 pentru a solicita ajutor, anunțând că fiul ei, bolnav psihic, are o criză. Operatorul trimite un echipaj de poliție, iar ofițerii găsesc la fața locului un adolescent agitat și o mamă disperată. ”Le-am spus că nu este înarmat și că trebuie doar dus la spital”, povestește femeia. ”Vrea doar să atragă atenția și atunci când se enervează începe să țipe ”.

Linden Cameron
Linden Cameron (13). Sursa foto: Gofundme
Polițiștii i-au spus să rămână afară în timp ce intrau în casă, iar peste cinci minute s-a auzit primul foc de armă. Varianta polițiștilor din Salt Lake City, prezentată imediat după spitalizarea tânărului, este că ofițerii veniseră pregătiți pentru „un minor care avea un episod mental, un episod psihotic, și care amenințase oamenii cu o armă”. Aceștia au adăugat că au fost nevoiți să-l neutralizeze, atunci când băiatul nu a răspuns somației și a început să fugă prin casă. Inutil de spus că la fața locului nu a fost găsită nicio armă. Linden Cameron se află acum în spital, în stare gravă, împușcat în burtă, umăr și picior.

Potrivit dosarului medical al tânărului, acesta suferea de sindromul Asperger care se manifesta în cazul lui prin teama de a fi abandonat. Mama sa revenise la muncă în ziua fatidică după o absență de un an de zile, iar lipsa ei de acasă declanșase criza adolescentului.

Lacrimile și regretele mamei, care se întreba într-un interviu televizat de ce poliția nu a folosit un taser sau gloanțe de cauciuc, au creat emoție în SUA, și au repus pe tapet discuția despre practicile discutabile ale polițiștilor americani.

Contestatarii au contabilizat la nivel național zeci de cazuri în care oameni cu suferințe psihice au fost răniți sau omorâți chiar de polițiștii chemați în ajutor. Cel mai recent caz s-a petrecut anul acesta, în martie, când Daniel Prude, un bărbat de 29 de ani cu probleme psihice, a fost omorât prin asfixiere în Rochester, NY, de un polițist care l-a imobilizat punându-i capul sub capota mașinii. Problema este atât de acută încât unele orașe americane au decis ca la situații de urgență de sănătate mintală să trimită doar unități non-polițienești, pentru că ofițerilor le lipsește pregătirea pentru a aborda aceste cazuri.

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT