33 de miliarde pentru România. Visul unei nopți de vară

Foto: Szabolcs Molnar/Pixabay

Unul din jocurile copilăriei comuniste era să îți întrebi prietenii: ce ai face dacă ai fi milionar? Întrebarea era naivă, iar răspunsurile asemenea. Păstrând proporțiile, asta ar putea fi și situația României, azi membru al Uniunii Europene.
După îndelungi negocieri, nefinalizate total (țările nordice și Austria împotrivindu-se vehement), Comisia Europeană propune un plan de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, bani cu care vor fi ajutate statele afectate de pandemia de coronavirus. Țările membre vor primi atât granturi (sume nerambursabile), cât și împrumuturi.

România face parte dintre țările din estul Europei care ar putea primi cei mai mulți bani: 33 de miliarde de euro în total (31 de miliarde de euro, raportat la anul de referință 2018, plus rata inflației pe următorii patru ani). Doar Polonia ne depășește cu 64 de miliarde. Sumele sunt amețitoare, iar planurile ar trebui să fie la fel. Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi a explicat pentru Hotnews ce ar trebui să facă România și la ce ar putea să sa viseze dacă planul istoric va primi girul Comisiei și al Parlamentului European.

Adina valean e1590660862321
Sursa foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP
“România primește un ajutor consistent de la Uniunea Europeană, peste 31 de miliarde de euro, adică mai mult decât alte țări din UE, cum ar fi Germania. Cum s-a stabilit această sumă? După ce criterii? 

Există un mecanism sofisticat de calcul care a dus la aceste rezultate, iar el, în principiu, include totalul populației, media șomajului din ultimii cinci ani comparată cu media Uniunii sau PIB-ul. Cum există diferențe între țările Uniunii, s-au plafonat niște cifre la anumiți parametri.”

“Dincolo de calculul economic, există niște considerente politice și sociale ale alocării. În acest caz de care vorbiți, al pre-alocării naționale, ați putut observa că țările care au beneficiat de cele mai mari sume sunt și țările care au suferit cel mai mult de pe urma crizei economice. Italia a primit 172 de miliarde, Spania 140 de miliarde.

Dintre țările estice avem Polonia cu 64 și România cu 31,2. Acestea sunt sumele care au ca referință anul 2018, cu calcularea inflației ele sunt puțin mai mari (n.r.- 33 miliarde de euro, potrivit documentului făcut public de Comisia Europeană).

Oricum, banii sunt destinați investițiilor și reformelor care ne-ar putea scoate din criză, în funcție de nevoi. Pentru România acesta este un succes politic și o imensă oportunitate de a se redresa și dezvolta rapid.”

Comisia europeana
Sursa foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP
„România trebuie să pregătească un plan național, până în aprilie”.
“Ce trebuie să facă România cu cele 19,6 miliarde de euro pe care le va primi sub formă de granturi? 

Aproape orice are nevoie să facă, de aceea am spus că e o imensă oportunitate pentru noi. Cele 19,6 miliarde sunt împărțite în mai multe programe. De pildă, avem la dispoziție 13,5 miliarde nerambursabile numai ca parte a Mecanismului pentru Redresare și Reziliență, care pot fi cheltuiți în următorii patru ani. 

Accesarea lor e simplă și rapidă și se bazează pe recomandările primite în raportul de țară din Semestrul European. Partea bună e că avem multe recomandări, din cele mai diferite domenii – sănătate, educație, infrastructură, reformă administrativă, mediu, sprijin pentru companiile private și nu numai.”

“Deci avem multe de făcut și avem și bani să facem asta. Să vă dau niște exemple. România poate decide să direcționeze un număr de miliarde din aceste 13,5 către proiectele de autostrăzi fără finanțare asigurată, către noi spitale sau dotarea acestora, către educație – construirea de școli, dar și digitalizarea sistemului de educație. De asemenea, poate investi în digitalizarea serviciilor administrative, dar și în lucruri încă urgente pentru noi – rețelele de apă și canal, extinderea rețelelor de gaz. Un exemplu concret este autostrada Comarnic – Brașov pentru care fondurile de coeziune acum la dispoziția noastră nu sunt suficiente poate fi demarată în baza acestei finanțări.”

Merită adăugat că planul european, cel mai ambițios document aflat în dezbatere de la inființare, poartă un nume sugestiv – Next Generation EU. Poate fi șansa istorică a României de a se transforma aproape peste noapte în țara pe care să vrei să o lași moștenire copiilor tăi. Trebuie doar, ca în jocul copilăriei, să nu dea răspunsuri naive la întrebarea Uniunii Europene: “Tu ce ai face Românie dacă ai fi milionară?”

Comentează acest subiect pe Facebook

Sursa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on whatsapp

ABONARE

newsletter

Primiți noutăți pe e-mail

Introduceți mai jos adresa dumneavoastră de e-mail pentru a vă abona la newsletterele 10today.ro

CONTACT